Bomen planten

Bomen planten

Van bomen worden mensen rustig. Het ruisen van de bladeren is een heerlijk geluid voor gestreste mensen en dat niet alleen. De klimaatdoelstellingen zouden gemakkelijker gehaald kunnen worden als er meer bomen geplant werden. Er is immers plaats genoeg. Er zijn plekken, waar men immers niet kan bouwen, zoals op grote rotondes en langs snelwegen. Men zet er nu schermen langs, maar in plaats daarvan kon men er ook groen planten. Op de TV worden steeds prachtige plaatsen met heide en open plekken getoond, maar met de bossen heeft men geen medelijden. Kijk maar naar het 200 jaar oude Sterrebos, dat ten behoeve van NedCar gekapt moest worden. NedCar is intussen opgehouden, maar de helft van het bos is weg, zonder dat de economie er baat bij had. Limburg wordt kaal, net als de rest van Nederland. Het zou fijn zijn als de overheid en ook Staatsbosbeheer meer zouden doen om bossen en bomen te beschermen. Voor het klimaat betekent elke boom een verbetering.

Bomen zorgen voor lucht

Bomen zijn onze groene long. Niet alleen de bomen in het Amazonegebied, maar ook de loofbomen hier in Europa. Vooral Nederland heeft in verhouding met België en Duitsland weinig grote bossen. Natuurlijk zijn die er nog wel, maar ze zijn niet al te groot. Vaak wordt er nog heel wat opgeofferd aan de aanleg van wegen en de huizenbouw. Natuurlijk zijn de wegen en de huizen ook heel belangrijk, maar men kan vaak ook denken in oplossingen, waarbij men de bomen kan laten staan.

Bomen helpen tegen te hoge stikstof concentraties

Het terugdringen van het teveel aan stikstof in de lucht is in Nederland een groot probleem. Men verzint er van alles voor, maar een van de meest logische oplossingen wordt nooit genoemd.  Vooral de boeren moeten het ontgelden, terwijl ook daar veel creatieve mogelijkheden voor zijn. Denk maar aan het omvormen naar een gemengd bedrijf, het inzetten van de boer als natuurbeschermer, het verminderen van de pesticiden en meer biologisch gaan boeren, de boer inzetten als voorlichter voor land en tuinbouw.  Het land zou er alleen maar beter van worden en de boer zou ook meer waardering krijgen. Men kan minstens met de boeren gaan samenwerken, in plaats van ze uit te kopen en hun grond vol te bouwen met huizen van steen. Plant liever bomen op locaties die momenteel nog kaal zijn.

Kantoorruimten voor woningen gebruiken in plaats van bomen kappen

Zo zijn er heel veel kantoorruimtes die niet meer gebruikt worden en al jaren leeg staan. Natuurlijk kost het geld om die ruimtes geschikt te maken voor bewoning, maar het is te doen en op die manier is er minder grond nodig voor nieuwe huizen. Wij kennen voorbeelden genoeg uit Amerika, waar mensen in oude fabrieksruimten een luxe appartement hebben gemaakt en daar met plezier wonen. Ook de omgeving van die oude fabrieksterreinen kan men immers aanpakken, beplanten en aangenaam maken voor bewoning.

België en Duitsland hebben meer bossen

Ga in Limburg maar eens over de grens en u kunt daar bijna meteen in de natuur gaan wandelen. In Maasmechelen is een groot heide- en bosgebied, waar het heerlijk is om een frisse neus te halen. Wie af en toe met de auto naar door Duitsland rijdt om op vakantie te gaan, ziet daar veel groen, veel bomen en uitgestrekte akkerlanden. Nederland is natuurlijk dichtbevolkt, maar er is beslist plaats genoeg om bomen neer te zetten. Liefst landeigen loofbomen, die ook de meeste schone lucht opleveren.

Voorbeelden van plaatsen waar men bomen kon planten

Neem  de omgeving rond vliegveld Maastricht in Limburg. Daar is veel bedrijvigheid, maar het wegennet er omheen is kaal aangelegd. Er is plaats voor wateropslag, maar er zijn heel weinig bomen geplant, terwijl daar plaats genoeg voor is. In België en Duitsland kunnen we zien dat er heel andere keuzes gemaakt kunnen worden.

Een boom in de tuin

Wie een eigen tuin heeft kan daar gelukkig zelf iets doen om de lucht te verbeteren. Ook een klein tuintje van een paar vierkante meters kan een kleine boom herbergen. Als u een appel- kersen– of perenboompje koopt, dat erop geteeld is om laag te blijven, hebt u er in het najaar ook nog fruit van. Dat geeft dubbel veel plezier. Wie een grotere tuin bezit kan zelfs bomen planten die groot worden en veel schaduw in de zomer geven. Daardoor wordt de tuin ook aangenamer om in te verblijven als het in deze regio steeds warmer wordt. Staat een boom wat dichter bij het huis, dan kan de schaduw op de muren al voor een minder snelle opwarming van het huis zorgen. Isolatie vanuit de natuur. Wat kan beter zijn?

Een gezonde tuin voor dieren

Veel mensen zien op tegen het vallende blad in het najaar, maar de last daarvan is beperkt. U moet er alleen goed mee omgaan. U hoeft het echt niet altijd elke dag weg te harken. Vaak helpt de wind een handje door het goed bij elkaar te waaien. U hoeft het dan alleen nog maar bij elkaar te pakken. Op sommige plekken is het ook goed om wat blad te laten liggen. Daar genieten de egels en allerlei kleine dieren van. Zij hebben dat blad nodig om er bijvoorbeeld hun winterslaap onder te houden. Het blad houdt de dieren in de koude wintermaanden ook warm. In het voorjaar kan het gemakkelijk opgeruimd of ondergespit worden. De hoeveelheid is dan vaak heel erg geslonken. Alleen beukenblad vergaat minder snel en kan beter weggehaald worden.

Vogels zijn dol op bomen

Wie een boom in de tuin heeft, kan rekenen op allerlei soorten vogels. Die hebben meestal heel scherpe ogen en zitten graag hoog om uit te kijken naar eten. Alleen bij heel winderig en koud weer zitten ze liever op beschutte plekjes. Ook hagen langs de tuingrens zijn een pre voor vogels. Daar kunnen ze gemakkelijk nestjes bouwen waardoor hun jongen redelijk beschermd zijn tegen katten en roofvogels. Het ophangen van vogelhuisjes is daar een uitbreiding van hun mogelijkheden voor. Wie graag vogels ziet, moet zorgen voor een boom en wat nestkastjes in de tuin.

Bomen en paddenstoelen

De (overigens heel giftige) vliegenzwam heeft een goede verhouding tot de berkenboom. In oktober ziet men vaak onder de berkenboom een aantal vliegenzwammen. Viegenzwammen komen ook vaak voor onder beuken en eiken en bijvoorbeeld ook sparren, maar vaker nog onder berken. Zij wisselen met elkaar voedingsstoffen uit. Paddenstoelen hebben de suikers nodig, die de bomen leveren. Bomen hebben de mineralen nodig die de paddenstoelen kunnen leveren. Dat noemt men symbiose. Vliegenzwammen zijn overigens bij uitstek vertegenwoordigd in sprookjes als de kabouterpaddenstoel. Dat heeft hij te danken aan de mooie kleur van de hoed: rood met witte stippen.  Plukken is echter niet verstandig, want deze paddenstoel is, zoals gezegd, erg giftig.

Elke boom is er een en elke boer is er een

Er wordt bij het reguleren van de hoeveelheden stikstof en CO2 nog veel te veel gedacht in hoeveelheden. Dat is natuurlijk aan de ene kant heel goed, maar vergeet daarbij niet dat elke boom zijn bijdrage levert.  Vooral de loofbomen. Ook een klein land als Nederland kan ervoor zorgen dat er genoeg bomen zijn, waarvan de hele bevolking kan profiteren. Voor het reguleren van de hoeveelheden stikstof zijn diverse creatieve mogelijkheden. Daarbij is het terugdringen van die enorme megastallen vol vee niet alleen noodzakelijk, maar ook diervriendelijk. Koeien, schapen, geiten, varkens en kippen moeten buiten kunnen rondlopen en een normaal dierenleven hebben. Voor de rest kunnen alle boeren gewoon blijven boeren als gemengd bedrijf, landbouwbedrijf, enzovoort met een aantal aanpassingen. Daar hoeft geen boer voor te stoppen. Boeren zijn nodig. In elk land.

De natuur is vaak gevaarlijk

Er komen steeds meer stormen en extreme weerstoestanden voor. Vooral heftige stormen kunnen bomen ontwortelen en laten omvallen. Vooral als het ook veel geregend heeft en de grond doorweekt is. De wortels van de bomen hebben in doorweekte grond minder houvast. Dat kan natuurlijk heel gevaarlijk zijn, maar is niet altijd te voorkomen. Het planten van meer bomen kan er echter voor zorgen dat er op termijn minder extreem natuurgeweld voorkomt. Daar doen we het tenslotte allemaal voor. Voorlopig moeten we ons echter houden aan de aanbevelingen van de weersdiensten als er weer eens een storm op komst is.

Ook oorlogen leveren veel teveel stikstof op

Er wordt in de media niets over gezegd, maar ook oorlogen leveren enorm veel stikstof op. De veroorzaker van een oorlog beschadigt de wereld. Degen die aanvalt is altijd verkeerd bezig. Beter is het om via discussies te proberen tot elkaar en tot een overeenkomst te komen. Verwoeste gebouwen moeten ooit weer opgebouwd worden. Ook het opruimen van puin en kapotte spullen moet daarna gebeuren, maar is niet goed voor het milieu.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.