Bloesemtochten zorgen voor een vrolijk gevoel

Bloesemtochten maken u vrolijk

Kijk bij bloesemtochten ook eens op de grond en in de tuinen. In veel tuinen bloeien prachtige voorjaarsbloemen.
Vergeet bij uw bloesemtochten de vele prachtige voorjaarsbloemen in de tuinen niet.

Bloesemtochten zijn uniek! Slechts een korte periode in het voorjaar kunt u bloesemtochten maken. De bloeiperiode van fruitbomen en bloemenbomen, zoals de Japanse kers, duurt slechts twee, drie weken en dan is het mooiste ervan alweer voorbij. Ook deze lente kunnen we weer bloesemtochten maken. De lente is immers bijna weer in het land. Fruitbomen bloeien ongeveer in april, maar struiken als de azalea’s en bomen als de magnolia, bloeien al in maart. Wie er heel goed in is om de lente al vroeg te ontdekken, kan al in februari de katjes van hazelaar en esdoorn langer zien worden. Ze bengelen dan al in de wind en geven de randen van de wegen al kleur.

Bloesemtochten en de lente

Lente en bloemen horen bij elkaar. De tuinen staan in februari al vol met sneeuwklokjes, krokussen en op stille, warmere plekken ook al met narcissen. In maart komen vaak al tulpen, blauwe druifjes, viooltjes, vergeet-mij-nietjes, madeliefjes en ereprijs uit en ook de narcissen zijn dan nog niet overal uitgebloeid. Als de lente lang op zich heeft laten wachten, komt alles tegelijk uit en is er een overdaad aan kleuren te zien. Wie er dan op uit gaat wordt er beslist vrolijk van. Daarnaast zijn veel fruitbomen dan al volop aan het uitlopen. De boomgaarden zijn dan een lust voor het oog, vooral in de Betuwe en in Zuid-Limburg. Mis het dan niet, maar ga erop uit. Geniet van de eerste zonnestralen en wandel eens door de velden.  U wordt er vrolijk van.

Azalea’s

Ook de kleinere tuinen in steden en dorpen zijn vaak een extra blik waard. Tuin azalea’s zijn er bijvoorbeeld in allerlei stralende kleuren en mooie vormen. Vooral de felle kleuren vallen in het voorjaar erg op. Jammer alleen dat de tuin azalea zo kort bloeit. Haar pracht is snel vergaan en voor de rest van de zomer is de azalea een groene, vrij onaanzienlijke struik. In het voorjaar echter is een tuin azalea voor even de koningin van de lente.

Bloesemtochten langs tuinen en landerijen

Een van de mooie plaatjes die op onze bloesemtochten getrokken werd is de foto van deze kersenbloesem. Kersenbloesem is prachtig om te zien.
Kersenbloesem is prachtig om te zien.

Als de magnolia is uitgebloeid beginnen de essen, de Japanse kers, de prunus en veel andere bomen te bloeien. Ze staan eind maart/begin april nog maar aan het begin van hun pracht. De kersenbomen en de perelaars staan begin april al op veel plaatsen in Limburg in volle bloei. Een perelaar kunt u herkennen aan zijn specifieke vorm. Een perenboom is niet breed. De boom heeft beneden de breedste takken en de boom heeft naar boven toe een steeds smallere vorm en loopt spits naar boven uit. De blauwe pruimenboom ook. (Blauwe pruimen zijn overigens de beste pruimen om vlaaien en taarten van te bakken. Eenmaal gebakken ziet een pruimenvlaai er bijna rood uit.) De perzikenbomen zijn meestal iets later. Ze staan in april eveneens te springen om met hun prachtige roze bloesem te kunnen pronken.

Appelbomen in de knop zijn fantastisch

Appelbomen staan in het voorjaar al dik in de knoppen. De bloemknoppen kleuren al vroeg, maar de bloemen zijn vaak net iets later open dan de bloemen van andere fruitbomen. Appelbloesem is overigens prachtig. De bloesem is meestal niet helemaal wit, maar wat roze van kleur, vooral als de kleine bloemen net open gaan. Appelbomen zijn beresterk en hun takken hangen eind augustus meestal zwaar van de vruchten omlaag. Vaak moeten de takken van de oudere appelbomen zelfs gestut worden, omdat ze anders de vracht niet kunnen dragen. Boeren zetten daarom vaker kleine appelboompjes, die gemakkelijker (en goedkoper) te snoeien en te plukken zijn.

Bloesemtochten in de Betuwe en Zuid-Limburg

Een andere foto uit onze bloesemtochten is deze appelbloesem. Appelbloesem ziet er in de knop prachtig roze uit.
Appelbloesem ziet er in de knop prachtig roze uit.

Wie zichzelf een genoegen wil doen, moet beslist een bloesemtocht maken. Daarvoor leent de Betuwe zich, maar vooral ook het prachtige heuvelland van Zuid Limburg, waar nog verschillende hoogstam fruitbomen staan. Daar staan de fruitbomen meestal ook het eerste in bloei, vanwege de vaak hogere temperaturen in het voorjaar. De rest van het land moet het meestal met een paar graden minder doen. Veel boeren maken dubbel gebruik van hun boomgaard en laten er in deze tijd hun schapen grazen. Prachtig om te zien, zeker nu veel schapen ook lammetjes hebben. De omgeving van Maastricht en het Geuldal staan bekend om hun prachtige bloesembomen in het voorjaar, maar ook op andere plaatsen kunt u voor  prachtige verrassingen komen te staan.

Steeds meer hoogstam bomen

Het planten en verzorgen van hoogstam bomen wordt al een tijd gestimuleerd. Waar er vroeger steeds minder hoogstambomen waren, zien we er nu gelukkig steeds meer. Hoogstambomen zijn wat lastiger te snoeien. Ook het plukken van het fruit vergt handigheid en een goed evenwichtsgevoel. De houten ladders zijn intussen op veel plaatsen vervangen door veiligere ladders van metaal. Ook hoogwerkers worden soms ingezet om het fruit van hoogstambomen te plukken. Toch is de kans op lichamelijk letsel groter bij de pluk van hoogstambomen dan bij de pluk van laagstam.

Een wei vol paardenbloemen

Geen bloesemfoto uit onze bloesemtochten, maar evengoed prachtig! Felgele paardenbloemen kleuren de berm.
Felgele paardenbloemen horen ook bij de bloesemtochten: zij kleuren de berm.

Bij bloesemtochten moet u niet alleen naar boven en naar de bloesem in de bomen kijken, maar ook op de grond is er in de lente veel te zien. Het prachtige groene en glanzende jonge gras wiegt in de wind en daartussen staan diverse vroege voorjaarsbloemen. De grasranden langs de wegen zijn in de lente vanaf maart bezaaid met paardenbloemen. Ze hebben dan hun eerste volle bloei en het lijkt wel alsof ze alle zeilen bijzetten om hun zaadjes dadelijk zo snel mogelijk te kunnen verspreiden. Soms ziet u een heel weiland geel van de paardenbloemen. Mooi om te zien.

Paardenbloemen in de tuin zijn bijna niet uit te roeien

Wie in de eigen tuin de paardenbloemen in het gazon wil uitroeien, heeft daar meestal een flinke klus aan. De penwortel van de paardenbloem gaat diep de grond in en is niet, of heel lastig, te verwijderen. Langs de wegen en in de wei is de paardenbloem vooral voor wandelaars, fietsers en zondagsrijders een felgele, vrolijke verrassing gedurende het voorjaar. Hele velden kleuren geel. Na de hevigste bloei van de paardenbloemen is het de beurt aan de boterbloemen, die op hun beurt overdadig kunnen bloeien.

Bloesem heeft een korte bloei

Na twee of drie weken zijn de meeste fruitbomen uitgebloeid en is de vruchtzetting in gang gezet. Neem dus de tijd om van de bloesem te genieten. Het loont zich. U krijgt er een opgewekt en vrolijk voorjaarsgevoel van. Zeker na een lange, donkere en druilerige winter en de lock-down van 2020-2021. Zoek juist nu de natuur op.

Meer weten over Zuid-Limburg? Lees verder…

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, tekstverwerker en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.