Biologische eieren, of eieren van stress kippen

Biologische eieren, of eieren van stress kippen

Weet u zeker of u biologische paaseieren voor uw Paasfeest hebt?
Weet u zeker of u biologische paaseieren voor uw Paasfeest hebt?

Biologische eieren zijn niet altijd biologisch. Eieren die u als biologische eieren koopt, blijken niet altijd ook echt van biologisch gehouden kippen te zijn. Er zijn wel regels voor, maar niet iedereen houdt zich daar ook aan. Zeker als het feest van Pasen weer voor de deur staat, vraagt men zich vaak af of de eieren die te koop zijn, ook wel van goed levende kippen komen.

Stress kippen

Vaak zitten er toch teveel kippen in een stal en is het niet helemaal een biologische houding van de kippen. De dieren hebben zelfs dan vaak te weinig plaats om vrij te kunnen lopen en voer op te pikken. U en ik betalen dan veel teveel voor biologische eieren. We geloven immers dat deze eieren van biologisch gehouden kippen komen die een goed leven bij de boer hebben. Dat is dus niet altijd het geval!

De consument geen zicht op het productieproces van biologische eieren

Hoe kunt u nu weten of de eieren die u koopt ook van biologisch gehouden kippen komen? De enige manier om daar zeker van te zijn is om de biologische eieren direct bij een boer met een dergelijk bedrijf te gaan halen. Niet iedereen is echter in de gelegenheid om dat te doen. U haalt uw eieren bij de poelier of in de supermarkt en in beide gevallen kan men u daar wel verzekeren dat het biologische eieren zijn. Vaak weet ook de hulp in de supermarkt niet zeker, of die eieren echt biologisch zijn.

Aanvullingen in het schap met biologische eieren

Als de vraag naar biologische eieren groot is en de voorraad biologische eieren niet toereikend, wordt deze vaak aangevuld met eieren uit andere stallen. Daar weet u als consument niets van, maar u betaalt dan wel de prijs voor biologische eieren.

Paaseieren en carnavalseieren worden niet zo door de kippen gelegd

Bent u er overigens van op de hoogte dat de gekleurde eieren voor Pasen en Carnaval vaak al heel lang van tevoren gekookt en gekleurd zijn? Ze zijn dan ook meestal minder lang houdbaar dan de eieren die u zelf gekookt en geverfd hebt. Het zelf koken en verven van paaseieren is snel gebeurd en u hebt dan veel smakelijkere eitjes dan u uit de winkel gewend bent. Het eieren verven met Pasen is overigens heel leuk om te doen samen met kinderen, zeker als u ze daarna nog creatief zelf beschildert. Paaseieren mogen alle kleuren van de regenboog hebben. Carnavalseieren schildert men meestal alleen in de carnavalskleuren, dus rood, groen en geel.

Ook biologische eieren in de supermarkt zijn vaak oud

De eieren die u in de supermarkt koopt en thuis kookt, ruiken na het openen van de schil anders dan de eieren die men bij de boer haalt of die men van de eigen kippen krijgt. Dat is geen wonder. De eieren die in de supermarkt liggen zijn vaak veel ouder en dat ruikt en proeft u na het koken ook.

De taak van de overheid om op de gezondheid te letten

Het is de taak van de overheid om op de kwaliteit en de echtheid van de producten te letten. De controle op levensmiddelen moet omhoog. Er moeten meer controleurs komen. Tenslotte gaat het hier om de gezondheid van de bevolking. Als frauduleuze boeren en fabrikanten maar kunnen doen wat ze willen, kloppen ze ons geld uit de zakken waar zij geen recht op hebben. Bovendien kan door verkeerde behandeling van de voedingsmiddelen en van de dieren de volksgezondheid in gevaar gebracht worden.

Altijd letten op de inhoudsstoffen van de producten

Straks blijkt nog dat olijfolie geen echte olijfolie is, maar gewone zonnebloemolie met bijvoorbeeld smaak- en kleurstoffen erin. Of blijkt er in de mixen voor het brood bakken iets te zitten dat er eigenlijk helemaal niet in thuishoort en onze gezondheid kan schaden. Ook met kaas en boter wordt al flink geknoeid. Kaas is niet altijd echte en goede kaas en wie van goed eten houdt, proeft dat ook. De kaas in de supermarkten wordt vaak versneld gerijpt en verschilt veel in smaak met de normaal gerijpte kaas die u in een echte kaaswinkel koopt.

Ook verschil in kwaliteit van kaas

Koop maar eens van een soort (belegen of jong belegen) een stuk uit de supermarkt en eenzelfde stuk bij een kaaswinkel en vergelijk thuis het verschil in smaak. Ook in boter worden allerlei extra toevoegingen gedaan die niemand echt nodig heeft. Kijk daarom altijd op het doosje of pakje wat er in zit. Dit geldt eigenlijk voor alle voedingsmiddelen. Zeker voor de bewerkte, zoals sauzen, e.d. Het wordt hoog tijd dat de politiek de verantwoordelijkheid op zich neemt en de controle strenger maakt.

Gezond eten is ook goed voor de economie

Goed en gezond eten zal steeds belangrijker worden. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in Europa, Amerika en overal waar mensen wonen. Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van gezonde voeding en de vraag naar onbehandelde etenswaren stijgt. Dat betekent dat de boeren en de voedselproducenten zich beter kunnen concentreren op goede en gezond geproduceerde voeding. Voeding,  waar geen gen techniek aan te pas gekomen is en dat op een verantwoorde manier, zonder allerlei vreemde toevoegingen en houdbaarheidsproducten geproduceerd is.

Nu al is te merken dat de consumenten steeds mondiger worden en zich niet meer voor dom laten verkopen. Veel consumenten vragen in de winkels al naar de herkomst van de producten en willen graag weten hoe het gemaakt wordt en welke stoffen daarbij gebruikt zijn. De labels op de verpakkingen worden regelmatig gelezen, maar dat helpt allemaal weinig als er niet op staat wat erin zit.

Let op het biologische productieproces van eieren, groenten, e. d.

Als consument kunnen wij er best wat aan doen. Verse groenten en fruit zijn vaak goedkoper dan ingeblikte en diepgevroren producten. Naturel vlees, zonder marinades en kruiden is eveneens vaak goedkoper. Het is echt geen moeite om er thuis voor het braden even wat peper, zout, eventueel paprikapoeder, kerrie of andere kruiden overheen te strooien. Het is zeker zo lekker en u weet wat u proeft. Sauzen zijn heel snel zelf gemaakt met het met water aangelengde braadvocht. Doe daar wat vloeibaar geroerde maïzena of aardappelmeel en eventueel nog wat kruiden en wat kookroom of alproroom bij. Heerlijk. Een vers gebakken uitje smaakt ook veel beter dan de potjes met gebakken uitjes in de winkel en ga zo maar door. Wie het uitprobeert merkt dat het eten smakelijker is en er niet veel meer tijd in gestoken wordt dan met de kant-en-klaar producten.

Iedereen is ook zelf verantwoordelijk voor biologisch voedsel

Zolang veel mensen echter het gemak van de kant-en-klaar producten voorop stellen, zullen fabrikanten daar misbruik van blijven maken. Niet alleen de politiek moet er iets aan doen. Wij zelf ook. Het verdient dan ook een aanbeveling om in de supermarkt eens te letten op de ingrediënten van de etenswaren die wij elke week inslaan. Soms komt u dan echt voor een verrassing te staan.

Gezond eten vereist ook verstandig inkopen.

Home

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen c. Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. d. Dichter e. Schrijver van kinderversjes f. Sinterklaasgedichten g. website met diverse uiteenlopende onderwerpen met tips voor bezoekers Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.