Bezuinigen is een sport en hoeft niet negatief te zijn

Bezuinigen is een sport en hoeft niet negatief te zijn

Meer doen met minder geld

Bezuinigen wordt steeds meer een volkssport en hoewel het gros van de Nederlandse bevolking er actief mee bezig is, kost het dagelijkse

Bezuinigen is niet moeilijk: met materiaal uit de tuin is een herfststukje in een kwartiertje tijd gemaakt.
Bezuinigen is niet moeilijk: met materiaal uit de tuin is een herfststukje in een kwartiertje tijd gemaakt.

leven steeds meer geld. Veel gezinnen leven al op het minimum en een aantal van hen heeft al diverse schulden. Het wordt er allemaal niet beter op. Veel mensen gaan een financiële lening aan om de lasten toch maar “even” te kunnen betalen, maar dat blijkt achteraf juist de val in de schulden te veroorzaken. Intussen vraagt de overheid steeds meer belasting en wij zien daar steeds minder van terug. Zeker na de coronatijd zal de overheid veel van het geïnvesteerde geld van ons terugvragen. Dat gebeurt via de belastingen, en dergelijke.

Zelf actie ondernemen om te bezuinigen

U kunt daar natuurlijk enorm gedeprimeerd van worden, vooral als het inkomen lager wordt door het verlies van een baan, de hogere prijzen in de winkels, de nog steeds hoge benzineprijs, de hogere ziekenfonds premies en het alweer verhoogde eigen risico, de sombere geluiden uit de hoek van de pensioenfondsen en ga zo maar door. Het is echter beter om de handen uit de mouwen te steken en in te zetten op een andere, maar beslist niet mindere manier van omgaan met het eigen inkomen.

Bezuinigen kan ook leuk zijn

Het woord bezuinigen heeft voor veel mensen een nare betekenis, maar dat is niet nodig. Bezuinigen kan zelfs leuk zijn, zoals u aan het hierboven staande mooie herfststukje goed kunt zien. De een kan goed met tuinmateriaal omgaan, de ander kan goed bakken, een derde kan prachtige kledingstukken maken of zelf het huis opknappen en een aanbouw maken en een vierde kan het allemaal. Zelf iets maken geeft ook voldoening, dus bezuinigen hoeft niet direct negatief te zijn.

Talenten gebruiken om te verdienen en te bezuinigen

Iedereen heeft wel een of meer talenten die het waard zijn om uit te proberen en er geld mee te verdienen. Soms zijn het dingen, waaraan u jarenlang niet meer gedacht hebt, maar die ineens weer boven komen drijven. Zo zijn er mensen die het bakken van taarten ontdekt hebben en die ook links en rechts aan vrienden, familieleden, kennissen en zelfs aan de plaatselijke lunchroom verkopen. Leuk om wat mee te verdienen als u daar plezier aan hebt.

Kinderkleertjes maken

Zelf kinderkleertjes maken is ook een manier om hoge kosten voor moderne kinderkleertjes te besparen. Met een goed patroon en wat handigheid is veel te winnen. Durft u er niet goed aan te beginnen, vraag dan een handige moeder, vriendin of kennis om u te helpen, of neem een cursus om het te leren. Hetzelfde geldt voor het maken van mutsen, sjaals, handschoenen, sokken, vestjes, truien, enzovoorts van gebreid of gehaakte wol of katoen. Er zijn al mensen die met hun leuke en aparte creaties geld verdienen door ze op internet te verkopen. Daarnaast zijn er ook tal van leerboeken voor naai- en handwerk in de winkel en op internet te koop.

Verdienen met de eigen grond

Wie grond in eigendom heeft, kan ook een moestuin beginnen. Op internet zijn daar veel tips voor te vinden. Een eigen moestuin is niet alleen leuk, maar de zelf geteelde groenten is vaak ook gezonder dan de groenten uit de supermarkt. Ze worden niet bespoten en u krijgt ze zo vers mogelijk in de keuken. Het maken van jam, ingemaakte groenten en fruit en het aan huis verkopen daarvan is een mogelijkheid om op een leuke manier wat geld binnen te halen. De enige voorwaarde daarvan is dat het compleet hygiënisch moet gebeuren.

Niet wanhopig worden omdat u moet bezuinigen

Bij de pakken neer te gaan zitten omdat men moet bezuinigen is echter beslist niet nodig. Voor elk probleem is wel een oplossing en dat geldt ook voor een lager inkomen. Daarbij hoeft men echt niet meteen aan de voedselbanken te denken. Met een beetje extra inzet en vooral door te letten op het vermijden van verspillingen is al heel veel te bereiken. Een goede administratie doet wonderen. Als u alle uitgaven van een maand op papier ziet staan weet u vaak al meteen, wat en waarop u kunt bezuinigen. Veel mensen maken zelf jam, appelmoes (met minder suiker erin), tomatensaus met basilicum voor de pasta en vriezen groenten pakketjes in als de groente het goedkoopst is.

Maak zelf eens speculaas, oliebollen, wafels en appelbeignets

Een plaat dikke speculaas is heel goed en met relatief weinig werk thuis te maken. Meestal is de zelfgebakken speculaas lekkerder dan die uit de winkel, want daar wordt vaak bezuinigd op de speculaaskruiden.  Met oudejaarsavond hebben nog steeds veel mensen hun oliebollen, wafels en appelbeignets bij de bakker of de supermarkt gekocht, maar er zijn steeds meer mensen die ze juist nu zelf zijn gaan bakken.

Zelf bakken is goedkoper

Logisch, want voor het geld waar u ze in de winkel voor koopt, kunt u een hele lading thuis bakken. Een goed recept en wat ingrediënten en uw hele gezin, inclusief familie en vrienden, kan zich volop tegoed doen aan de lekkernijen. Bezuinigen hoeft  daarom niet te betekenen dat u minder goed leeft, maar kan zelfs veel  toevoegen aan de kwaliteit van leven.

Laat u niet door de overheid verleiden tot uitgeven

De politiek maakt ons wijs dat wij, consumenten, schuld zijn dat de recessie voortduurt en wil ons aanmoedigen om ins geld uit te geven. Meer consumeren betekent echter dat u minder spaargeld overhoudt of zelfs aan het einde van de maand tekort komt op uw bankrekening, terwijl u niet weet of er straks nog wel evenveel binnenkomt als nu. Niet doen dus. Elk huishouden moet zien dat het ’t hoofd boven water houdt en de politiek in de Haag zou datzelfde met haar eigen huishoudboekje moeten doen.

Huisvrouwen zijn vaak beter in het bezuinigen

Vermoedelijk zou een aantal huisvrouwen beter met het overheidsgeld kunnen omgaan dan de mannen die nu in de regering zitten. Die kunnen moeilijk bezuinigen en willen het alleen bij de burgers gaan halen. Zelf uw verstand gebruiken dus en uw eigen uitgaven afstemmen op uw inkomen, met de blik vooruit op de toekomst. Er moet altijd wat spaargeld op een apart boekje staan om eventuele noodsituaties op te lossen. Er kan immers altijd een stofzuiger, koelkast of diepvries kapot gaan, of uw auto laat het plotseling afweten en moet gerepareerd worden. Daar moet dan meteen geld voor beschikbaar zijn. Alles uitgeven is gevaarlijk. Zeker als u een gezin met kinderen hebt.

Tips om te bezuinigen en zelfs geld binnen te halen

Bovenstaande bezuinigingsmogelijkheden gelden niet alleen voor gebak, maar ook voor het eten koken, het gebruik van energie en water, het stekken van planten voor in de tuin, het gecombineerde gebruik van de auto, het boeken van vakanties, en ga zo maar door. Een paar kleine tips:

Eerst op internet kijken

Kijk bij benodigde grotere aankopen altijd eerst eens op internet naar wat deze kosten bij de verschillende firma’s. Wees wel voorzichtig met bestellen en betalen. Zoek ook op Marktplaats naar eventuele onderwerpen. Veel mensen hebben verkeerde aankopen, nog nieuw in de verpakking, daar aangeboden tegen een zeer lage prijs. Vooral na Sinterklaas en Kerstmis worden daar de geschenken, die niet in de smaak vielen, aangeboden tegen spotprijzen.

Zuinig leven door dingen zelf te maken

Wie handig en heel zorgvuldig is en bovendien een goed patroon heeft kan op een goedkope manier kleding voor kinderen maken. Voor heel kleine kinderen kan vaak kleding van de ouders gebruikt worden. Vaak is kleding slechts op ellebogen of knieën versleten, maar is de rest van het stof nog goed. Als de patroondeeltjes erop passen, knipt u ze ruim en met naad uit en kunt u op die manier een oud kledingstuk aan een nieuw leven helpen.

Handwerk

Breien en haken is weer in. Een leuk vestje, mutsje, sokjes of truitje kan goed als sinterklaascadeautje verpakt worden. Ook voor oudere kinderen en volwassenen is een gebreide of gehaakte sjaal weer modern. Kies wel een kleur die past bij degene waar u het voor maakt.

Vakanties

Vakanties kunt u via internet boeken. Daar worden ook ruilvakanties aangeboden, maar maak daarvoor wel goede afspraken. Korte weekendjes weg of korte vakanties kunt u ook op een internetveiling vinden. Zelf zijn wij zo al eens een heerlijk weekendje weggeweest naar de Eifel voor een zeer lage prijs. Bied echter alleen op datgene dat u echt leuk lijkt.

Verkoop van overbodige spullen

Het geld ligt vaak in kasten, kelders en op zolders. Bezuinigen kan ook door het verkopen van overbodige spullen die nog goed zijn en voor het verkregen geld noodzakelijke dingen aan te schaffen. Ook uw eigen overbodige spullen die in de kelder of op zolder liggen te verstoffen, kunt u vaak gratis aanbieden op een rommelmarkt of op internetsites zoals Marktplaats. Ook hiermee weer oppassen. Als u het niet vertrouwt: eerst laten betalen voordat u iets levert of verstuurt.

Dure stukken niet versturen, maar goedkoop van huis uit aanbieden

Verstuur nooit dure stukken, maar laat die liever tegen betaling thuis afhalen. Ook bij de post kunnen nogal eens stukken zoek raken. Aan de andere kant worden op marktplaats vaak dingen verkocht, waarvan u zelf dacht dat ze niets waard waren. Het is moeilijk in te schatten, maar zelf heb ik al eens losse bladzijden uit de Margriet verkocht, waar informatie in stond over een artistieke vormgeefster. Het is maar wat de gek ervoor geeft. Er zijn veel verzamelaars op internet bezig. Maak daar gebruik van.

Zelf doen of niet

Bekijk bij klussen en andere werkzaamheden of u deze niet zelf kunt doen, misschien met hulp van een handig familielid of een handige vriend of vriendin. Regel het wel zo dat u daar zelf iets voor terug doet, of spreek van tevoren een betaling af. Die valt meestal lager uit dan bij reguliere bedrijven.

Aanbiedingen in folders kunnen helpen bij het bezuinigen

Zoek in de reclamefolders zorgvuldig naar aanbiedingen en wees ook bereid om daarop te wachten. Zo heb ik zelf nog nooit enveloppen in een zaak voor kantoormaterialen gekocht, maar wacht eenvoudig tot deze bij Lidl of Aldi in de aanbieding zijn en koop dan een paar pakjes tegelijk, zodat ik voor het hele jaar voldoende heb. Ook bij de Hema zijn enveloppen niet overmatig duur.

Bloemstukjes zelf maken is leuk

Bloemen en vooral bloemstukjes zijn echter wel duur. Maak zelf bloemstukjes voor de verschillende hoogtepunten van het jaar en fleur daar het huis mee op. Vaak is er niet veel aparts voor nodig. Als ondergrond kunt u een leuk bloempotje of schoteltje gebruiken, waarin u een laag zand, aarde, hydrokorrels, noten, of oase in doet, al naar gelang uw stukje levend groen bevat of niet.

Herfststukjes en kerststukjes

In de herfst kunt u daar noten, kastanjes, droge takjes, wat mos, een stukje boomschors en wat u verder nog meer in bos of tuin vindt mooi bij elkaar schikken. Met Kerstmis gebruikt u in plaats daarvan dennentakken, dennenappels, kleine kerstballetjes, een kerstslingertje, wat kleine lichtjes op batterijtjes en wat u nog meer mooi vindt. Met Pasen vervangt u dat door lichtgroene takjes, een potje met voorjaarsbloeiers, gele kuikentjes, enzovoort.

Bezuinigen en toch beter eten door verse groenten te nemen

Kook met groenten die in deze tijd van het jaar in uw eigen regio vers te koop zijn en geen lang afstanden achter de rug hebben. Prei, spruitjes, spitskool, witlof en dergelijke groenten zijn in de winter niet al te duur en goed te verwerken. Zoek op internet naar verschillende recepten. Zoek uit wat uw gezin lekker vindt en varieer regelmatig. Hetzelfde geldt voor fruit. Een lekker, smakelijk recept voor preitaart is het volgende recept voor vier personen, dat bovendien glutenvrij is:

Preitaart

Ingrediënten voor vier personen:
Drie hele preien.
Vier eieren
Twee plakken ham
Twee dikke uien
1 soepbord geraspte kaas
Peper
Zout

Bereiding:

Ovenschotel met boter insmeren.
Preien zeer klein snijden (van kop naar staart vierendelen, dan heel smalle schijfjes snijden) peper en zout erop en aan de kook brengen: 12 minuten koken.
Twee dikke uien snipperen en glazig bakken.
De plakken ham in kleine stukjes snijden
Kaas raspen dus en de helft van de geraspte kaas bij het mengsel doen.
Vier eieren los kloppen met peper en zout
Ham en uien toevoegen
Eventueel een klein gesneden lente uitje erdoor roeren.
Alles goed mengen.
Prei afgieten (goed laten uitlekken!!) en in de ovenschotel doen
Eiermengsel erover gieten en even doorwerken tot het goed door de prei zit.
De resterende geraspte kaas over de schotel strooien.
In heteluchtoven op 200 graden in 20 minuten bakken tot de bovenkant een mooi kleurtje heeft.
Lekker met gebakken aardappeltjes of aardappelpuree. U kunt de preitaart ook op een bladerdeeg bodem maken van kant en klaar bladerdeeg plakjes uit de supermarkt, maar noodzakelijk is het niet. De preitaart wordt ook zonder dat mooi stevig.

Ga nooit zonder een lijstje boodschappen doen

Heel belangrijk bij dit alles: neem altijd een boodschappenlijstje mee als u boodschappen doet. Vaak staat u in de winkel te twijfelen of u van het een of ander nog wel iets in huis hebt. Ook al vergeet u het boodschappenlijstje later mee naar de winkel te nemen, u weet dan meestal bijna alles nog dat erop stond. Wat u namelijk opschrijft, onthoudt u ook beter!

Meer tips om te bezuinigen

Nog veel meer tips om te bezuinigen en meer uit uw inkomen te halen, zonder in te boeten aan kwaliteit staan in het door mij geschreven boek met de titel: “Gouden Handen” dat  uitgegeven wordt via de Limburger. Het boek staat vol tips over het zuiniger en economischer omgaan met energie, huishoudgeld, huishoudelijke middelen, nuttige tips voor de tuin, het zelf maken van cadeautjes, het stekken en vermeerderen van planten, evenals tips voor het kopen van een huis, het zelf schilderen, behangen en verven en nog veel meer.

Een complete lijst

Aan het einde van het boek staat zelfs een complete opzet voor een feest met 50 gasten, vanaf de boodschappenlijst, de hoeveelheid gebak met het recept voor een zelf te maken ijstaart en de opzet van het koude buffet, inclusief een lijst van alle benodigdheden.

Een glutenvrij dieet

Meer informatie over een glutenvrij dieet en de dagelijkse problemen en (binnenkort) ook glutenvrije en lekkere recepten zijn te vinden op mijn net zojuist opgezette, nieuwe WordPress site: www.coeliaky.wordpress.com.Deze site wordt in de toekomst nog flink uitgebreid. Daar staat ook een recept voor heerlijke, glutenvrije speculaas op.

Lees meer…

Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, in veelvoud gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.