Besparen en zo ook het klimaat te verbeteren

Besparen en zo ook het klimaat te verbeteren

Besparen betekent soms ook gewoon niet te snel geld uitgeven aan nieuwe inzichten. Heel Nederland is bezig met de klimaatwet. Dat is geen wonder. De een vindt het broodnodig en wil de wet meteen doorvoeren. De ander ziet de economische bui al hangen en vreest een neergang van de economie, zeker na de problemen met het corona virus. De eersten vinden het logisch dat het verbeteren van het klimaat veel geld gaat kosten. De laatsten zijn bang voor de hoge kosten, waardoor ze vermoedelijk in geldproblemen kunnen komen. Wie heeft er gelijk en gaat het hierbij alleen om het klimaat, of ook om het milieu? Moet het allemaal zo duur worden, of is dat niet echt nodig en kan het op een andere manier?

De middenweg bewandelen

De middenweg is vermoedelijk de beste oplossing, want het wordt inderdaad een dure bedoening als we het kabinet moeten geloven. Niet elke huiseigenaar heeft het geld voor een warmtepomp of zonnepanelen, ook al zou men daar subsidie voor kunnen krijgen. De meesten zouden er een lening voor moeten opnemen en daar zitten veel mensen niet op te wachten. Vooral ouderen met een eigen huis en niet al teveel pensioen hebben er weinig zin in om nog een nieuwe lening aan te gaan voor de klimaat maatregelen. Behalve dat worden ook de kosten voor de afvalverwerking steeds groter en ook daar betaalt iedereen aan mee. In 2021 zullen gemeentes meer heffen om hun extra uitgaven wegens het corona virus te compenseren. Ook diverse premies zullen gaan stijgen. Huishoudens zullen per maand dan ook duurder uit zijn.

De bedrijven zouden zelfs kunnen verdienen aan de klimaatwet

Een groot aantal bedrijven zijn al bezig met milieumaatregelen, maar er kan nog veel meer. De uitstoot van CO2 kan bijvoorbeeld opgevangen worden. Men zou die willen opslaan onder de grond, maar er zijn vast nog veel meer mogelijkheden. Er zou best eens onderzoek gedaan kunnen worden naar een mogelijkheid om die CO2 te filteren en de stoffen die daarbij vrij komen weer te gebruiken voor andere mogelijkheden. Wie daarin slaagt kan met dat idee ook de boer op en wereldwijd bedrijven schoner maken. Daar zouden ze dan zelfs winst uit kunnen halen, waarmee Nederland haar eigen klimaat eisen zou kunnen halen.

Besparen door elektriciteit op te wekken met efficiëntere zonnepanelen

Als iedereen op elektriciteit gaat koken, verwarmen en rijden, hebben wij straks te weinig elektriciteit om onze economie en onze huishoudens aan de gang te houden. Het land vol zetten met windmolens is geen goede optie. Het zou ideaal zijn als men de kwaliteit en de omvang van de zonnepanelen zou kunnen aanpassen. Als steeds kleinere zonnecellen steeds meer energie zouden kunnen leveren, was dat een hele goede manier om op een milieuvriendelijke manier aan die energie te komen. Alle overheidsgebouwen, scholen, universiteiten, ziekenhuizen en bedrijven zouden hun daken vol kunnen zetten met deze nieuwe generatie zonnepanelen. Op die manier zou de energie ook niet zo duur meer zijn.

Duurzaam produceren kan beter en bespaart ook meer

Men heeft al jaren de mond vol over duurzaam produceren. Veel bedrijven hebben hun productieprocessen al aangepast, maar er kan nog veel meer. Veel bedrijven stemmen de leeftijdsduur van hun productie af op een bepaalde tijd en hopen dat de consument binnen die tijd weer een nieuw product bij hen koopt. Dat geldt voor uw tv, uw geluidsapparatuur, uw smartphone en noem maar op. Men zou er goed aan doen om die apparaten weer voor een langere tijd gebruiksvriendelijk te maken. Er zou in elk geval minder materiaal op de vuilnishoop terecht komen, want niet iedereen brengt een kapot apparaat naar het milieupark.

Duurzaam vlees produceren

Volle stallen met varkens, koeien, kippen, geiten en schapen promoten nu eenmaal niet het duurzaam produceren van vlees. Dieren horen in hun normale leefomgeving te groeien en te leven. Dat kan niet in die overbevolkte stallen, waar alles economisch verantwoord is, maar niet diervriendelijk is opgezet. Vlees eten is goed, maar goed vlees eten is beter. Dat kan alleen met dieren die tijdens hun leven normaal en diervriendelijk behandeld worden. Het kabinet wil dat er een gedeelte van de boeren stopt met hun bedrijf, maar dat is niet de oplossing. De oplossing is het gemengde bedrijf, zoals het hier in Nederland ook normaal was. Boeren met grasland, waar een aantal dieren op kan grazen en daarnaast landbouw bedrijven met hoogwaardige landbouwproducten als aardappels, groenten en fruit. Op die manier produceert een boer minder mest en verdient toch geld.

Meer bomen planten en minder bomen kappen helpt het milieu

Iedereen heeft het over de kap van de oerbossen in andere delen van de wereld, maar wie houdt bij wat er hier in Nederland allemaal gekapt wordt? In een aantal jaren tijd zijn er veel bomen in onze leefomgeving verdwenen. Niet alleen door de bouw van woningen, maar ook door de aanleg van wegen, die niet altijd noodzakelijk waren. Ook hebben de wegenbouwers daar vaak veel te veel grond voor nodig. Het naderhand planten van bomen op de openliggende plaatsen komt er dan meestal niet meer van. Zo is de omgeving van vliegveld Beek in Limburg bijvoorbeeld een maanlandschap na de aanleg van omliggende wegen. Vooral bomen zijn echter noodzakelijk om de vervuilde lucht schoon te maken. Ze leveren zuurstof. Een tuin met bomen is in de zomer immers veel koeler en aangenamer dan een tuin die geplaveid is met stenen.

Van weggooi maatschappij naar verantwoord koopgedrag

Wie echt mee wil doen met de klimaatwet en met de milieumaatregelen zou eens om zich heen moeten kijken. Wij kunnen er immers allemaal alvast wat aan doen. Verzamel het plastic, gooi alleen weg wat echt niet meer te gebruiken is, verkoop de rest op marktplaats of op een rommelmarkt. Dan kan het nog een tweede leven krijgen. Koop niet meer dan nodig is en denk goed na, zodat u geen miskoop doet.

Niet al te snel maatregelen nemen

Wees verstandig en ren niet meteen mee met de ideeën van het kabinet. Daar zijn twee goede redenen voor. De eerste is dat de bedrijven die in energiebesparende sector bezig zijn, nu het grote geld zien hangen. Als ze steeds meer opdrachten krijgen, zullen zijn ook steeds grotere rekeningen daarvoor presenteren. Kijk maar eens naar de asbest opruiming. Een paar jaar geleden kostte dat slechts 100 euro per vierkante meter. Nu is dat al 200 euro en op plaatsen zelfs een veelvoud daarvan. Veel vraag naar een product doet immers altijd de kosten stijgen. Waar halen wij al dat geld vandaan?

Tijdelijke banen

Er zijn tijdelijke banen, flexwerk en noem maar op. Het betekent voor de betrokkene vaak alleen dat hij of zij maar moet zien om aan werk te komen. Dat is vaak niet gemakkelijk, vooral wanneer men boven de veertig is of een lichamelijke handicap heeft. Daarbij vallen velen af en toe terug op een uitkering. Niet iedereen is daar blij mee, want het is immers geen vetpot, maar het geeft vaak even de nodige ruimte om nieuw inkomen te vinden. Intussen moet men dan wel besparen.

Besparen op het inkomen

Voor veel mensen is het dan ook een dagelijkse strijd om te besparen op het inkomen. Vooral als men het eerst met het verdiende geld best ruim heeft gehad is het moeilijk om een aantal uitgaven terug te draaien. Toch zijn er veel mogelijkheden te bedenken om te kunnen besparen en daarbij gaat het niet alleen om overmatige zuinigheid. Sommige dingen zijn zelfs gewoon leuk om te doen. Vooral als u zelf dingen met uw eigen handen kunt maken, waar u in de winkel flink voor zou moeten betalen. Op die manier kan besparen een verrijking zijn van het leven.

Ideeën om te besparen.

U kunt bijvoorbeeld zelf:

Planten stekken

Zo kunt u in het voorjaar op de uitgaven besparen door planten zelf te stekken en te kweken voor de eigen tuin of als presentje voor verjaardagen.

Bakken

Voor feestjes zelf cakes, taarten en vlaaien te bakken en voor een hartige hap bij de borrel bijvoorbeeld lapjes kaas op stokbrood even in oven of magnetron te leggen. Wie zelf niet kan bakken kan bijvoorbeeld van een cake een taart maken door deze door te snijden en er lagen slagroom, jam en/of fruit tussen en op te leggen.

Kleding te maken

Niet alleen voor kleine kinderen, maar ook voor uzelf. U kunt voor de kleding van kleine kinderen daar zelfs, met behulp van een goed patroon, de afgedragen kleding van de ouders voor gebruiken.

Washandjes maken

Dat gaat prima van gedeeltelijk kapotte handdoeken die u niet meer als handdoek kunt gebruiken.

Versleten meubels vervangen

Bijvoorbeeld via de kringloop of op marktplaats te zoeken. Soms worden er zelfs meubels aangeboden in goede toestand die gratis af te halen zijn. Gooi zelf ook minder weg, door spullen die nog te gebruiken zijn, op marktplaats te zetten, naar de kringloopwinkel te brengen, of op een rommelmarkt te verkopen.

Het schilderwerk aan het huis verzorgen

Natuurlijk alleen als u een vaste hand hebt en er eerst tips en aanwijzingen voor gezocht hebt.

Een kale muur van een kamer opvrolijken

door bijvoorbeeld:

  • bij elkaar passende, gedroogde grassen en bloemen op een plaat te plakken en in te lijsten,
  • een foto uitvergroten en inlijsten om zo een muur van een kamer op te vrolijken
  • zelf schilderijen of tekeningen te maken als u daar handigheid in hebt
  • handwerk in te lijsten (wat ook in de nog goede lijst van een lelijk schilderijtje kan, dat op die manier een tweede leven krijgt).

Vers eten koken

Liefst vers en van producten uit de regio (uit een boerderijwinkel) en dat zonder klaargemaakte zakjes soep, sauzen, e.d. (is bovendien meestal smakelijker en veel gezonder dan het kant-en-klaar spul uit de supermarkt.)

Kruiden en groenten kweken

Op de vensterbank, op balkon of, nog beter, in de eigen tuin. Tomaten zijn gemakkelijk te kweken. Ze kunnen alleen niet tegen de directe regen, maar hebben wel veel water nodig. Aardbeien zijn eveneens niet moeilijk te kweken.

Fruitstruiken in de tuin planten

Dat kan gewoon tussen de bloemen, daar merkt niemand wat van. U kunt ook een druif of bramenplant tegen een muur of langs een pergola laten klimmen

Plant een boom

Vooral loofbomen kunnen het klimaat ten goede veranderen. Er zijn loofbomen genoeg die bovendien ook heerlijk fruit leveren, zoals kersen, peren en appels. Het mes snijdt dan van twee kanten.

Een compostbak gebruiken

Of, als de tuin groot genoeg is, een compost put in de tuin te graven. Dat is goed voor de tuin en beter voor uw beurs, want er hoeft minder afval weggevoerd te worden door de gemeente.

Gebruik uw eigen fantasie

Niet iedereen is natuurlijk even handig in alle bovenstaande onderwerpen, maar op internet kan iedereen voldoende informatie over elk onderwerp vinden. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om te besparen. Misschien brengt dit lijstje u alweer op andere ideeën! Het zijn manieren om wat beter rond te kunnen komen van het geld dat er binnenkomt en het is in elk geval beter dan steeds meer geld te lenen en steeds dieper in de schuldenval te raken.

Wilt u meer tips en meer mogelijkheden? Ik heb er een leuk en uitgebreid boek over geschreven. Te bestellen bij de Limburger.

 

Lenen kost altijd extra geld!

Bedenk altijd dat geld lenen ook altijd extra geld kost. Een tweedehands auto van € 5000,- die gefinancierd wordt, hebt u aan het einde van de rit bijna dubbel betaald of nog erger. Naast dit alles is er de mogelijkheid om wat bij te verdienen door eens flink op te ruimen en overbodige dingen op een rommelmarkt te verkopen of er foto’s van te maken en op marktplaats te zetten, waarbij u natuurlijk wel met de nodige voorzichtigheid te werk moet gaan.

Mogelijkheden om te besparen of om meer geld binnen te krijgen zijn er genoeg. Het valt in elk geval te proberen.

Home

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.