Benzineprijzen in Europa

Benzineprijzen onthouden en goedkoper vakantie vieren

Benzineprijzen zijn bijna niet te voorspellen. Ze kunnen in Europese landen ook sterk verschillend zijn. Ze zijn afhankelijk van de belasting die de meeste landen erop heffen en van de toestand in de wereld. Waar is een conflict, oorlog of een ander probleem, waardoor de aanvoer stokt en de regels door de overheid veranderen. De klimaatcrisis heeft er tegenwoordig eveneens flink invloed op.  Het is goed om vooral de komende zomer op de prijs te letten, nu vooral de prijs van benzine zo enorm gestegen is. Nederland is daar beslist niet het goedkoopste land in.

Benzineprijzen kunnen binnen Europa zo sterk verschillen dat een creatieveling er flink wat vakantiegeld aan over kan houden.
Benzineprijzen kunnen binnen Europa zo sterk verschillen dat een creatieveling er flink wat vakantiegeld aan over kan houden.

Het kwartje van Kok zit er nog steeds op en maakt zeker verschil. België en Duitsland zijn een stuk goedkoper. Veel grensbewoners maken daar al jarenlang gebruik van. De tankstations in de grensstreek lijden er veel verlies door. Het is niemand echt kwalijk te nemen. Ook per land in de EU kunnen de benzineprijzen flink verschillen. Controleer dus altijd de prijzen als u met de auto naar Spanje, Italië, Joegoslavië of Tsjechië wilt reizen. Dat kan heel voordelig uitwerken. Uw vakantie of uw zakenreis kan er vaak gewoon een stuk goedkoper door worden.

Voordat u op reis gaat

Voordat u op reis gaat is het slim om even de tijd te nemen om de benzineprijzen in de doorreislanden te bekijken. Per jaar kan daar zeker verschil in zitten. Slim tanken kan u veel tientjes besparen tot soms wel 100 euro toe en dat is vakantiegeld dat u immers aan leukere dingen kunt besteden.

Tank voor aanvang van de reis niet teveel

Gooi voordat u op reis gaat de tank zo vol dat u er goed mee over de grens komt en tank daar dan helemaal af. Wie uit de Randstad komt en via België naar Frankrijk wil reizen, doet zichzelf immers tekort als hij/zij in de Randstad de tank vol gooit met dure, Nederlandse benzine. Het verschil met België ligt al een aantal procenten lager. Het “kwartje van Kok” zit er daar immers niet op. Wie vanuit Groningen naar Oostenrijk reist, kan eveneens beter zonder volle tank vertrekken. Aftanken kan immers vaak veel goedkoper even over de grens met Duitsland. Daar is het verschil in prijs minder groot dan met België, maar er is altijd wel wat verschil met de prijs in Nederland.

Benzineprijzen van Duitsland en België

Wie in de grensstreek woont (en Nederland heeft nu eenmaal een lange grenslijn) weet het al jaren. De benzineprijzen in België en Duitsland zijn lager dan bij ons. Dat is geen wonder, want het “kwartje van Kok” is er nooit meer van af gegaan. Dat is er tijdens de regeringsperiode van het Kabinet Kok als extra belasting op de prijs van een liter benzine gezet. De meeste mensen hebben al lang uitgerekend hoeveel ze op een tank verdienen als ze over de grens gaan tanken. Zelfs als ze de gebruikte benzine voor het heen en weer rijden er van af trekken. België is van de twee het goedkoopste en vooral in de weekenden moet u daarom wel rekening houden met wat langere wachttijden.

Benzineprijzen in Luxemburg

Luxemburg is een mooi, klein landje dat omgeven is door de grenzen van België, Duitsland en Frankrijk. Het is een van de goedkoopste landen waar het de benzineprijzen betreft. Loopt uw reis dus langs of door Luxembourg dan kunt u daar de tank vol gooien. Het kan u vaak meer dan 25% voordeel opleveren tegenover de prijs in Nederland. Soms loont het zelfs als u er een kleine omweg voor moet maken.

Benzineprijzen in de rest van Zwitserland

Met een goedkope, volle tank komt u dan meestal gemakkelijk tot in Zwitserland, waar u voor een volle tank nog steeds een aantal procenten voordeel hebt. Het leven in Zwitserland is duur, maar tanken kunt u er soms goedkoper dan in de meeste landen erom heen. Dat kan echter ook per jaar verschillend zijn, dus van tevoren goed op internet kijken.

Belastingvrij tanken in Samnaun (Zwitserland)

Dat is nog niet alles. Wie in het meest zuidwestelijke gedeelte van Oostenrijk vakantie viert, kan ook wel eens een leuk uitje maken naar het belastingvrije Samnaun, een toeristisch wintersportdorp, hoog in de bergen en net over de grens met Zwitserland. Het is de tegenhanger van de bekende wintersportplaats Ischl die net aan de andere kant van de berg in het Patznauntal in Oostenrijk ligt. U tankt in Samnaun belastingvrij en alleen de rit erheen en terug kost u dan geld. Voor wie daar niet te ver vandaan zit (bijvoorbeeld in het Oberinntal of bij de Reschenpas (Italië) is dit een leuke reis. U rijdt door een prachtig berggebied met als beloning een uitgebreid net van mooie wandelpaden en belastingvrij winkelen aan het einde van de rit. Maak er dan een leuk dagje uit van en u kunt meteen de tank vol gooien. Mooi meegenomen. Let echter wel op voor hoeveel u belastingvrij mag meenemen. Aan het einde van de middag staan aan de grens naar Oostenrijk vaak douane ambtenaren om eventuele “smokkelaars” te controleren. Houd u dus aan de toegestane waarden.

Oostenrijk is, samen met Luxemburg, het voordeligste Europese land om te tanken. Ook hier zijn de benzineprijzen ver onder de Nederlandse maatstaven. Viert u vakantie net over de grens van Oostenrijk, bijvoorbeeld in Frankrijk, Zuid-Tirol (Italië) of Beieren (Duitsland), tank dan in Oostenrijk, want het scheelt niet weinig. Benzineprijzen liggen hier zelfs ongeveer een kwart lager dan in Nederland. Op vier tanken hebt u er dus eentje gratis. Dat is niet niks.

Benzineprijzen in Frankrijk liggen hoger dan in Oostenrijk en Zwitserland

De besparing bij het tanken in Frankrijk is een stuk minder groot, maar er is altijd nog een groot voordeel tegenover het tanken in België en Nederland. Zelfs met België verschillen de benzineprijzen nog ongeveer 8%, dus het voordeel wordt naar het Zuiden toe alleen maar groter.

Tanken in Spanje

Naar het warme Zuiden toe spant Spanje de kroon waar het de benzineprijzen betreft. Met ons dure Nederland verschilt de prijs van een liter benzine ook hier ongeveer 20%. Voor wie in Frankrijk of Portugal dicht bij de grens met Spanje woont, loont het vaak om een uitstapje te combineren met goedkoop tanken in Spanje.

Benzineprijzen in Portugal

Portugal is in verhouding even goedkoop als België, maar in verhouding met de benzineprijzen in Spanje is dat dus nog duur. Wie door Spanje naar een vakantieadresje in Portugal rijdt, kan dus beter vlak voor de grens met Portugal de tank volgooien. Dat scheelt weer een slok op een borrel.

Tanken in Italië

Zoals uit het bovenstaande al gebleken is zijn de benzineprijzen in Italië wel iets minder hoog dan in Nederland, maar als u de gelegenheid ertoe hebt, tank dan liever vlak voor de grens in Zwitserland of Oostenrijk de auto af, want daar bent u toch stukken voordeliger uit.

Benzineprijzen in Livigno

Livigno is een belastingvrij toeristisch wintersportplaatsje in Italië dat hoog in de bergen ligt en alleen te bereiken is via Italië en Zwitserland. Niet alleen in het winterseizoen is het een toeristische trekpleister, maar ook in de zomer, want behalve de wandelmogelijkheden en het grote stuwmeer en de vele winkeltjes, waar u belastingvrij kunt kopen, zijn er de benzineprijzen superlaag.

Veel tankstations langs de doorgaande weg

Het is dan ook geen wonder dat er zoveel tankstations langs de grote, doorgaande weg liggen. U bent er per liter vaak een euro goedkoper uit en dat is toch niet niks. Let wel op de openingstijden en rustdagen van winkels en tankstations. Die zijn nogal eens verschillend van de tijden in de landen erom heen. Let bij het winkelen ook op de hoeveelheid parfum, drank, enzovoort die u vrij over de grenzen mag transporteren. Zo niet, dan wordt het uitje, evenals bij het Zwitserse plaatsje Samnaun, alsnog duur.

Benzineprijzen van tankstations binnen een land

Vooral in vakantieseizoenen kunnen benzineprijzen nogal eens binnen een en hetzelfde land verschillend zijn. Vaak worden de prijzen van de benzine en diesel langs de autowegen die naar veelgeprezen vakantiegebieden leiden, kortstondig verhoogd. Veel automobilisten letten daar niet op. Wie echter zuinig wil rijden verlaat even de autoweg en tankt in een dorp of stadje daar dicht in de buurt. Het kost even wat tijd, maar scheelt vaak wel wat, ondanks de enkele kilometers extra. Daarnaast kunt u er meteen gebruik van maken om goedkoper en beter te eten dan in de restaurants langs de autoweg.  Daar krijgt u tegenwoordig meestal slechts een ongezonde, snelle hap en geen goede maaltijd. Zoek dus een dorp of stadje op en zoek daar een restaurantje.

Benzineprijzen en huurauto’s

Voor wie het vliegtuig neemt naar het vakantieland en daar een huurauto neemt, geldt hetzelfde. Het loont toch de moeite om, voordat u vertrekt even naar de benzineprijzen van dat land en de omliggende landen te kijken. Zeker als u niet ver van de landsgrens logeert. Als de weg naar een goedkoper tankstation niet al te ver is, kunt u ook daar profiteren om over de grens goedkoper te tanken. Behalve dat kunt u beter in Nederland bij een goed reisbureau alvast een huur auto bestellen en hier ook een verzekering daarvoor afsluiten. In de zuidelijke vakantielanden kan dat nog wel eens voor verrassingen zorgen, waardoor u aan het einde van de rit veel duurder uit bent, dan u gedacht had.

De leaseauto

Wie van de baas een leaseauto krijgt en daarbij een tankpas heeft gekregen kan daar blij mee zijn. Vaak mag daar echter alleen in Nederland, en/of bij bepaalde tankstations getankt worden. Als dat bij u het geval is, kunt u beter in Nederland de tank volgooien voordat u op vakantie gaat. De benzine in het buitenland wordt dan niet altijd vergoed. Voor de rest kunnen ook automobilisten die met een leaseauto buiten Nederland op vakantie gaan, zich aan de bovenstaande aanwijzingen houden.

Rijden op gas of op diesel

Het bovenstaande geldt niet altijd voor het rijden op gas of op diesel. De prijzen daarvoor kunnen eveneens per land verschillend zijn. Soms bent u in het ene land voordeliger uit als u op benzine rijdt, terwijl iemand met een gastank of met diesel daar juist duurder uit is. LPG is bijvoorbeeld in Duitsland veel goedkoper dan in Oostenrijk. Met benzine ligt dat juist omgekeerd. Het blijft oppassen en de verschillen tussen de landen kunnen soms groter of wat minder groot zijn. De bovenstaande verschillen gelden in elk geval al jarenlang. Informeer ook altijd even via het internet.

Rijden op elektriciteit

Met een elektrische auto op vakantie te gaan is voorlopig soms nog even lastig. Vooral als uw auto slechts een actieradius van 250 km heeft. Neem dan niet het risico, maar probeer uw vakantiereis op een andere manier te plannen.  Nederland loopt aardig voorop met het aantal laadpalen, maar in het buitenland is dat nog niet overal dekkend. Een hybride auto kan dan nog overschakelen op benzine. Auto’s die echter helemaal op elektriciteit lopen moeten zich vooraf goed informeren over de aanwezigheid van laadpalen in het land van bestemming en de landen waar ze doorheen moeten rijden om daar te komen. Ook de soort laadpalen lang de autoweg heeft invloed op uw reis. In het zuiden en oosten van Europa is het aantal minder uitgebreid dan in het noorden.

Snelladers

staan niet overal. Als u een normale laadpaal treft kunt u vaak lang moet wachten tot uw auto weer opgeladen is. Dat kan de reistijd flink verlengen. Vooral als u met kinderen reist kan dat flink vervelend zijn.

De laadstekker

kan een probleem zijn. Er is nu wel al een Europese standaard stekker, maar die kan nog niet overal in Europa gebruikt worden. Kijk voor tips ook op de site van de ANWB, die daar de beste en meest actuele informatie over kan geven.

Op internet kijken en goed voorbereiden

Het is dan ook verstandig om voor aanvang van de reis het internet te raadplegen. De situatie kan per jaar beter worden, maar geschat wordt dat het nog een jaar of 10 kan duren, voordat men zorgeloos met een elektrische auto door Europa kan rijden. Behalve dat moet u ook rekening houden met uitbraak van het coronavirus en dat het in bepaalde landen nog steeds verplicht is om de qr code van de vaccinatie bij zich te hebben, als bewijs dat men gevaccineerd is.

Home