Amstel Gold Race in de Limburgse heuvels

Amstel Gold Race in de Limburgse heuvels

In Limburg wordt elk voorjaar weer de Amstel Gold Race gereden. De enige echte klassieker die Nederland rijk is. Ze wordt gehouden in het mooiste grote heuvelgebied dat Nederland rijk is.  Een klassieker van 100 kilometer. Het is niet niks. Elke wielrenner verheugt zich op deze race en dat is niet voor niets. Dit jaar ging de race, in tegenstelling met 2021, gelukkig weer door.

De Amstel Gold Race van 2021 op 18 april

Corona gooide ook hier roet in het eten. Men had besloten om de Amstel Gold Race van 2021 op 18 april toch door te laten gaan, zodat alle fietsliefhebbers daar weer van konden genieten. Dat kon echter alleen via de TV, want men ging vooral in Valkenburg (en vermoedelijk ook elders) de route stevig beveiligen, zodat er geen bezoekers bij konden komen. Men wilde immers geen infectiehaard voor een nieuwe uitbraak van het corona virus zijn. Het was nog lang een vraag of de race wel door zou kunnen gaan, maar daar was uiteindelijk toch een positieve beslissing voor gekomen. Hopende dat iedereen zich ook aan de regels hield en de wielrenners hem ook echt uit zouden kunnen fietsen. De organisatoren riepen dan ook iedereen op om thuis te blijven en de Amstel Gold Race van 2021 van af de TV te bekijken.

Voor de Amstel Gold Race zijn de Limburgse heuvels en smalle wegen ideaal.
De Amstel Gold Race in de Limburgse heuvels is een prachtige klassieker van de wielersport.

Echt feest

Voor fietsliefhebbers en mensen die van de wielersport houden, was het die zondag dus toch feest, hoewel iets anders dan anders. Meestal is het op de dag van de Amstel Gold Race prachtig weer. De toer heeft daarom elk jaar dan ook alle mogelijkheden steeds weer een fantastische belevenis te worden. Het mooie Limburgse heuvelland maakt zich juist in die tijd op voor de start van de lente. In het eerste corona jaar konden dagjesmensen die een dagje uit wilden combineren met het kijken naar en aanmoedigen van de wielrenners pech, want men was voornemens om de route extra goed te beveiligen.  Dat was natuurlijk iets minder leuk voor de natuurgenieters, die tijdens de toer nu eenmaal bepaalde wegen niet konden gebruiken. De meeste mensen hielden er echter wel rekening mee en bleven thuis.

Vanwege corona dit jaar geen toeschouwers voor de wielrenners

Wielrenners hadden andere jaren altijd veel bekijks, wat goed is voor het moraal van de groepen en van de wielrenners in het bijzonder. Aanmoedigingen genoeg, een gezellige sfeer, meestal geen modder en geen gladde wegen, waarvan extra valpartijen het gevolg kunnen zijn. Nee, Limburg is meestal mooi en bovendien in het voorjaar warmer dan in de rest van Nederland. Het is er ook vaker zonnig en het enige probleem is meestal alleen de dorst. Voor voldoende aanvoer van dranken voor de wielrenners wordt echter altijd wel gezorgd.

Normaal gesproken genoot Valkenburg zelf ook tijdens de Amstel Gold Race

Zoals gewoonlijk genoot het stadje Valkenburg de meeste aandacht in de Amstel Gold Race. Geen wonder. Het stadje is ook zonder de Race al een bezienswaardigheid, die elk voorjaar en elke zomer tot diep in de herfst veel bezoekers en bewonderaars telt. Het heeft een leuke ruïne, een kleine kabelbaan, een sprookjesbos voor de kleintjes en diverse restaurants met leuke terrasjes. Daarnaast zijn er voor de liefhebbers van het shoppen grappige winkeltjes. Het stadje heeft daarom voor elk wat wils. Het was echter verstandiger om dat in 2021 niet op 18 april te doen, maar daar een andere, rustigere tijd voor uit te kiezen. De omgeving is heuvelachtig en biedt veel wandelmogelijkheden. Voor de wielrenners is vooral de klim van de Cauberg als slotstuk van de Race belangrijk. Het is een van de speerpunten van de Amstel Gold Race en een aantal wielrenners bijt zich er de tanden op stuk.

Kastelen lang de route van de Amstel Gold Race

Voor de liefhebbers van geschiedenis staan er in de omgeving van Valkenburg genoeg kastelen om te bezoeken. Allereerst natuurlijk de kasteelruïne die hoog boven Valkenburg uit torent en die gemakkelijk te bezoeken is. Kasteel St. Gerlach ligt midden in een natuurgebied en heeft niet alleen een rozentuin, maar ook parken om zich heen. Er is voldoende parkeergelegenheid. Het is kasteel is momenteel een hotel met restaurant en bistro, en in lente en zomer kunt u daar op het terras heerlijk genieten. Kasteel Geulzicht ligt er dicht bij op een heuvel en is eveneens omgebouwd tot hotel. Kasteel Chaloen ligt eveneens in een natuurgebied, waar u niet alleen een terrasje kunt pikken, maar ook heerlijk kunt wandelen, onder anderen langs het riviertje de Geul. Daarnaast zijn er nog diverse kastelen, zoals onder anderen kasteel Oost.

Wandelaars en fietsers kunnen tijdens de Amstel Gold Race in België terecht

Voor mensen die niet van de wielersport houden, maar wel van de lente en de natuur en graag willen wandelen of fietsen, was het vroeger op de dagen van de Amstel gold Race in Zuid Limburg wat moeilijker. De drukte, de volle terrasjes en de afgesloten wegen konden deze mensen beter vermijden. In Maasmechelen, net over de Belgische grens, ligt een prachtig natuurgebied met volop groen, heide, bossen en rustige wegen. Ook in midden Limburg is plaats genoeg om te wandelen en van de zon te genieten. Daarnaast is ook de Duitse Eifel vanuit Zuid Limburg gemakkelijk en snel te bereiken. Met een uurtje bent u er al.

Limburg is mooi!

Limburg in de winter.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.