ADHD of niet?

Koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten helpt bij overgewicht en diabetes

Koolhydraatarm eten klinkt misschien niet lekker, maar wie er eenmaal aan begint is er binnen de kortste keren heel positief over. U hoeft er immers geen honger bij te lijden. Het afvallen en de vermindering van de suiker in het bloed lijken als vanzelf te

Een koolhydraatarm dieet kan lekker zijn, zoals een ovenschoteltje met courgette, kruiden en eieren.
Een koolhydraatarm dieet kan lekker zijn, zoals een ovenschoteltje met courgette, kruiden en eieren.

gaan. U eet lekker en ook genoeg. Zelfs een kleine snack in de avonduren is mogelijk zonder meteen de fout in te gaan. Het enige probleem is dat wij gewend zijn aan brood, koekjes, gebak, aardappels, pasta en rijst. Etenswaren die uit veel koolhydraten bestaan. Het is echter niet direct noodzakelijk om helemaal koolhydraat vrij te eten. Koolhydraatarm eten helpt u al heel ver op de goede weg en het zorgt beslist voor een beter figuur en een betere verbranding.

Perfect voor mensen met overgewicht

Veel vermageringsdiëten zijn niet goed vol te houden. Het valt niet mee om alle lekkere dingen te moeten laten staan. Het gevolg is dat mensen met overgewicht er al snel de brui aan geven en weer gewoon eten, zoals ze van tevoren gewend waren. Dat veroorzaakt het jojo effect; wat afvallen en daarna gewoon weer bijkomen. Het werkt gewoon niet. Om echt te werken moet het stofwisselingssysteem veranderd worden. Pas dan zult u afvallen en ook niet echt meer bijkomen. Ook niet als u dan op een feestje wat meer koolhydraten binnen krijgt. De manier van eten moet dus veranderen en dat doet het koolhydraatarm dieet.

Uitstekend voor mensen met diabetes

Vooral als u pas ontdekt hebt dat u diabetes hebt, is het goed om aan een koolhydraat arm dieet te beginnen, om te kijken of u het bloedsuikergehalte zelf omlaag kunt krijgen. Wie heel streng voor zichzelf wil zijn kan zoeken naar een koolhydraatvrij dieet, waarbij alle koolhydraten gemeden worden. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk, maar het kan ook een beetje minder. Een koolhydraatarm dieet is al een goede manier om het bloedsuikergehalte omlaag te brengen. Het duurt natuurlijk even, want het lichaam moet het teveel aan bloedsuiker nog kwijt, maar vooral aan de lange termijn suiker waarden zult u het binnen twee maanden al goed kunnen merken.

Hoe werkt het?

Let op het scheiden van koolhydraten en vetten in uw maaltijden. Als die twee in een maaltijd samen gebruikt worden, komt u weer aan en het verhoogt ook het suikergehalte in het bloed. Brood en meelproducten bevatten nu eenmaal veel koolhydraten. Doet u op een boterham ook nog eens jam of ander zoet broodbeleg, dan verhoogt u het aantal koolhydraten nog. In het gebakken brood zitten al vetten, en via de boter komt daar dan nog wat bij. Dit is dus een voorbeeld van een ontbijt met koolhydraten en vetten.

Kijk op de productinformatie van het brood, van snacks, enzovoort

Overal staan tegenwoordig de aantallen koolhydraten op de product informatie. Brood kan bijvoorbeeld heel verschillend zijn in de inhoudsstoffen. Zo kan het ene brood minder koolhydraten bevatten dan het andere brood. Wit brood bevat altijd meer koolhydraten dan bruin brood. Roggebrood nog minder. Koolhydraat arm brood bevat het minste, maar niet iedereen vindt dat brood lekker. Het gaat er dus om dat u brood zoekt dat u lekker vindt en dat toch zo weinig mogelijk koolhydraten bevat.

Let ook op knäckebrood en crackers

Knäckebrood bevat bijvoorbeeld per stuk de helft aan koolhydraten van een snee bruin brood. Met twee stuks knäckebrood zit u dus aan hetzelfde aantal van een boterham. Let daarom goed op de inhoudsstoffen van brood vervangende etenswaren.

Fruitsoorten met veel koolhydraten

Fruit met veel koolhydraten zijn vooral bananen en druiven. Het is dus beter om die twee fruitsoorten links te laten liggen. Ergens is dat wel jammer, want vooral bananen hebben veel goede mineralen en vitaminen, maar het aantal koolhydraten ligt in verhouding met andere fruitsoorten erg hoog. Wie echt wil afvallen moet daar dus mee oppassen.

Voorbeeld van een koolhydraatarm ontbijt

Een ontbijt met kwark, groenten, tomaatjes en ui is prima. Wie niet zonder brood kan, kan ook het koolhydraat arm brood nemen dat in de meeste winkels sinds korte tijd te koop is. Dat brood bevat vaak nog niet de helft van het aantal koolhydraten dat een gewoon brood bevat. Het smaakt echter vaak wat minder goed. Beschuit bevat ook minder koolhydraten en met kaas of kwark met bieslook erop kan het niet veel kwaad.

Voorbeeld van een koolhydraatarme lunch

Wilt u de koolhydraten helemaal schrappen, wat natuurlijk het beste effect geeft, neem dan alleen de salade, of maak er een carpaccio salade van. Heel lekker als vervanging van het brood. Wie toch niet buiten brood kan neemt twee bruine boterhammen met mager vlees, of maakt er een broodje gezond van met wat kwark, sla, tomaat en ui. Met de groenten kan gewisseld worden. Let alleen op erwtjes en bonen. Die bevatten wel veel koolhydraten.

Voorbeeld van een avondmaaltijd

Heldere kippensoep als voorgerecht. Gegrilde kippenpoot of een ander stuk vlees met een flinke portie van een slaschotel of een andere groentesalade, zoals van komkommer of witlof (of Brussels lof) als hoofdmaaltijd. Magere yoghurt met zacht fruit als toetje.  In de zomer komt dat neer op bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, alle soorten bessen, perziken, enzovoort. In de winter zijn het voornamelijk mandarijnen, appels en grapefruit.

Andere mogelijkheden

De hoofdmaaltijd kan ook vervangen worden door een boerenomelet of door een uitsmijter zonder brood, maar alleen met kaas en ham eronder of een uitsmijter op sneetjes koolhydraatarm brood. Beide maaltijden bevatten geen of heel weinig, koolhydraten. Na een dergelijke maaltijd hebt u beslist geen honger. U kunt er immers zoveel u wilt van eten.

De honger op de late avond

Voor de honger ’s avonds: op de late avond kunt u een glas wijn en wat kaasblokjes nemen. Er moet dan wel 3 uur tussen de avondmaaltijd en de hapjes zitten. Natuurlijk moet u er niet teveel van nemen, maar dat is ook niet nodig. Gebruik er echter geen toastjes bij, want dan combineert u immers weer koolhydraten en vet. Dat zet aan.

Sapjes laten staan

Vermijd alle vruchtensapjes, cola en andere frisdranken en drink slechts koffie en thee zonder suiker. Water kan al helemaal geen kwaad. Wie niet helemaal zonder alcohol kan, mag ‘s avonds een glas rode wijn nemen.

Afvallen zonder honger te lijden is beter vol te houden.

De Paus die verandering brengt

De Paus is ingetogen, zonder poespas en bescheiden 

Veel kerken in Nederland worden gesloten. Daar kan ook de paus niet veel aan veranderen.
Veel kerken in Nederland worden gesloten. Daar kan ook de paus niet veel aan veranderen.

Zonder overmatige tierelantijnen en heel ingetogen is Paus Franciscus aan het werk, zoals hij zich al vanaf het begin aan zijn gelovigen heeft gepresenteerd. Steeds staan dienstbaarheid, aandacht voor de armen en bescheidenheid hoog in het vaandel evenals de heilige, waar hij de naam van aangenomen heeft. Ook de heilige Franciscus was bescheiden, had hart voor de armen, de dieren en de natuur. Paus Franciscus volgt klaarblijkelijk dit mooie voorbeeld. Voor de katholieken op de hele wereld is dit een verademing.

De curie en de Paus

De bescheidenheid van onze Paus botst regelmatig met de vastgeroeste verhoudingen en de wensen van de curie in het Vaticaan. Het Vaticaan is te vergelijken met de regeringen van landen, maar zo mogelijk nog veel ouderwetser. Het gekonkel en het gevecht om de macht is misschien niet zo zichtbaar, maar achter de schermen wel degelijk aanwezig. Men kan zich dan ook afvragen of Paus Franciscus hiermee om kan gaan en het weet te reguleren. Er wordt gezegd dat hij een goede bestuurder is en dat blijkt wel. De curie kan in de nabije toekomst nog wel eens voor heel aparte verrassingen komen te staan.

Bescheiden

Paus Johannes Paulus was een bescheiden man, maar Paus Franciscus spant toch wel de kroon. Hij leefde voorheen niet in het aartsbisschoppelijk paleis, waar hij alle luxe van dien had kunnen hebben, maar woonde in een appartementje en kookte zelf zijn eten. Hij nam de bus als hij ergens naar toe moest en was een grote fan van de landelijke voetbalclub. Dat noem ik nog eens een Bisschop die tussen de gelovigen staat. Zo iemand weet beter wat er in de samenleving leeft en broeit, dan iemand die zich daarboven verheven voelt en daar ook naar leeft. Ik vraag me af wat onze bisschoppen ervan denken.

Het voorbeeld van Christus

Christus was in zijn tijd de hoop van de zieken, de melaatsen en de armen. De laatste drie jaar van zijn leven stonden in het teken van liefde en gerechtigheid. Pracht en praal streefde hij niet na. Ik vraag me soms af wat hij gedacht zou hebben als hij de ontelbare schatten in het Vaticaan zou zien. Natuurlijk is een gedeelte daarvan eeuwenlang bijeen gebracht door de vele koninklijke en keizerlijke bezoekers en door allerlei kunstenaars van over de hele wereld, maar er zijn ook kostbare, kerkelijke schatten bij. Had de kerk daar niet wat van kunnen gebruiken om de noden van de arme mensen in de wereld te verhelpen? Hoe zal Paus Franciscus zich daartussen voelen?

Een Paus voor de jongeren

Elke nieuwe Paus heeft het in het begin over de jongeren van deze tijd gehad en dat is nodig ook. Niet alleen de volwassenen, maar ook de jeugd drijft steeds verder van het geloof af. Vooral hier in Nederland. Sinds er op scholen bijna geen godsdienstles meer gegeven wordt en deze vaak vervangen wordt door lessen vol informatie over de islam en andere godsdiensten en waar maar weinig plaats is voor het Katholieke geloof, ziet men bijna geen jongeren meer in de kerk. Hooguit tijdens de kerkelijke feestdagen, zoals met Kerstmis en Pasen. De Nederlandse kerk is er een van pappen en nathouden. Hopelijk wordt het nu weer een kerk met een missie en vinden de mensen weer de weg er naar toe.

Kerken verdwijnen

Steeds meer kerken verdwijnen echter uit het stadsbeeld. De gebouwen kan men vaak nog redden, maar er worden steeds vaker parochies samengevoegd, waardoor de gang naar de kerk voor veel ouderen vaak te ver wordt. Europa heeft een christelijke cultuur, maar die dreigt ten onder te gaan aan steeds meer invloeden van buitenaf. Hoe moeten onze jongeren de christelijke achtergrond in stand houden als ze de kennis van de religie, de bijbel en de tien geboden niet meer aangeleerd krijgen?

 

Paus Franciscus kan wat veranderen

Paus Franciscus kan door zijn voorbeeld de bisschoppen tot inkeer brengen en hen leren wat er belangrijk is in de Katholieke Kerk. Daarbij is het uitleggen van het katholieke geloof aan kinderen en jongeren van cruciaal belang. Als onze samenleving een christelijke samenleving wil blijven, moeten we er samen aan werken. Niet alleen in de kerk, maar ook op scholen en in de opvoeding thuis. Christus leerde ons dat er drie zaken heel belangrijk zijn: geloof, hoop en liefde en van die drie is de liefde het belangrijkste. Dat laat onze Paus ons ook zien.

Home

Spaargeld op de bank is niet meer veilig

Het spaargeld is niet meer veilig

Spaargeld hoort op de bank veilig te staan. Daar mag in feite niemand aankomen. Banken die in problemen raken zouden gewoon failliet moeten gaan, en het spaargeld van hun spaarders bij een andere bank onder moeten brengen.
Als ons spaargeld op de bank al niet meer veilig is, waar moeten we er dan mee naar toe?

Zelfs het spaargeld op de bank is niet meer veilig. Brussel heeft in het verleden al geprobeerd om het spaargeld van burgers te gebruiken om bankproblemen op te lossen. Daar is het echter niet voor bedoeld. Brussel heeft zo een proefballonnetje opgelaten om te kijken of overheden willen meewerken aan het laten meebetalen van hun burgers aan de financiële problemen in hun land. Als het een tijd geleden in Cyprus gelukt was, zou er gegarandeerd een volgende keer ook in andere landen geld van spaarders geëist worden.

 

Spaargeld stelen

Deze hele zaak rammelt aan alle kanten. Wat gaat er gebeuren als straks Spanje, Portugal of  of Italië in de problemen komen en Brussel weer gaat kijken waar ze geld voor een infuus vandaan kunnen halen? Besparen op de hoge uitgaven in Brussel willen ze immers niet. Dat wordt dan een volgend rondje spaargeld stelen van geld dat burgers en bedrijven in goed vertrouwen op de bank gezet hebben. Want stelen is het!

Nieuwe maatregelen

Het gaat zelfs nog veel verder. Er gaan al stemmen op om de spaarders te laten betalen voor het bewaren van hun geld. U zou in dat geval zelfs de bank rente moeten betalen als u daar uw geld op een spaarrekening zet. Zo hier en daar gebeurt dat al. Dat is de omgekeerde wereld. Het klopt immers niet. De bank gebruikt uw spaargeld om er winst mee te maken. De bank verdient dan aan twee kanten. U als spaarder bent dan de verliezer.

 

Spaargeld gespreid inzetten

Om de risico’s van failliete banken te vermijden zou men eventueel spaargeld en geld dat als aanvulling van de AOW voor de toekomst bestemd is, gespreid moeten wegzetten. Een gedeelte op de spaarbank om aparte, plotseling noodzakelijke uitgaven te kunnen doen. Iets in beleggingen (het veiligst in beleggen zijn de fondsen), obligaties, misschien iets in goud, onroerend goed, en zo zijn er nog wel wat meer mogelijkheden. Geen enkele belegging is helemaal veilig, maar wie gespreid het geld parkeert, loopt minder risico om alles ineens kwijt te zijn.

 

Banken die failliet gaan brengen uw spaargeld in gevaar

Het is wel angstwekkend: een bank die failliet gaat. U zult er uw spaargeld maar op hebben staan! Er wordt weliswaar spaargeld gegarandeerd tot 100.000 euro, maar daar kan de politiek immers direct verandering in aanbrengen als ze dat nodig vindt. Waar kan men tegenwoordig nog veilig geld wegzetten voor de toekomst, of om als aanvulling op een laag pensioen te dienen? Verkeerde beslissingen van bestuurders van banken worden beloond met een dikke bonus, terwijl de spaarders het nakijken hebben. Dat is toch een gang van zaken die niet mogelijk moest zijn.

De bank in Cyprus

De bestuurders van de failliete Laiki bank in Cyprus mochten wat mij betreft er best financieel op aangesproken worden dat zij te grote risico’s genomen hebben met het geld dat hen was toevertrouwd. Je zult maar extra gezorgd hebben voor een aanvulling op een schamele AOW of zojuist het huis verkocht hebben en een gedeelte daarvan meteen kwijt zijn door de manipulaties van de overheid en Brussel. De bank leek tot nu toe een goede plaats om geld te “stallen” en nog wat rente te vangen, maar die tijd lijkt voorbij.

Lenen is niet de oplossing

Banken hebben blijkbaar mensen in dienst die niet goed met het geld van andere mensen om kunnen gaan en dat geldt niet voor een enkele bank, maar voor de meeste banken. Lenen, lenen en nog eens lenen was en is nog steeds de taal die de meeste economen spreken, maar die taal is domme taal. Leningen moeten altijd terug betaald worden en lenen kost immers ook geld.

 

Misschien moet Griekenland wel uit de EU

Cyprus en Griekenland waren vermoedelijk beter af geweest met een eigen munt en de stap uit de EU. Op eigen houtje waren zij vermoedelijk beter in staat geweest om de eigen economie op gang te helpen. De eisen van Brussel zijn erg hoog. Er zouden wat banken failliet gegaan zijn, maar er waren er vast weer nieuwe voor in de plaats gekomen. De EU had de mensen in het begin kunnen helpen met voedsel en medicijnen en na verloop van een korte tijd zou het land overeind gekropen zijn. Het doemdenken van de Brusselse bestuurders werkt echter als een rem op nuchtere, normale maatregelen.

Leningen verschaffen zorgt voor grotere problemen

Steeds weer leningen verschaffen is immers geen manier om uit de problemen te komen. Men maakt ze integendeel alleen maar groter. Hoe moeten Cyprus en Griekenland nu de leningen gaan betalen als er inmiddels al veel geld via filialen in andere landen weggesluisd is? Waar halen ze dan voldoende procenten van spaarders vandaan als die in volle vaart hun geld ergens anders geparkeerd hebben? Op deze manier zijn ze, ondanks het geld van de EU landen, nu alweer opnieuw failliet.

De banken willen niet graag hypotheken verschaffen

Sinds de crisis doen banken moeilijk over het verlenen van hypotheken. Ook kleine ondernemers moeten meer moeite doen om een lening te krijgen. Zij moeten aan steeds meer eisen voldoen. Grote instituten en bedrijven kunnen daarentegen veel gemakkelijker een lening krijgen. De denkwijze van de mensen bij de bank klopt niet meer. Er zal echter op korte termijn niet veel aan veranderen.

 

De gasbel van Cyprus

De Cyprioten hebben echter een gasbel en daarvoor liggen de Russen op de loer. Die zouden de bel maar wat graag hebben in ruil voor wat hulp. Straks krijgen ze die gasbel voor een prik in handen en kan de EU fluiten naar het terugbetalen van de lening. Ze zijn daarboven in de Haag en ook in Brussel echt niet slim bezig en ik vraag me af of er wel iemand is die ook vooruit kan met de manier, waarop bepaalde maatregelen uitwerken.

 

Russisch geld

Veel rijke Russen hebben hun geld in Cyprus op de bank staan om zo de belastingen te ontduiken. Ook dat geld was niet meer veilig boven de € 100.000 en dat vindt Rusland natuurlijk niet leuk. Op het laatste moment heeft Cyprus met Brussel een overeenkomst gesloten en kon weer eventjes vooruit, maar het is de vraag of die overeenkomst Cyprus uit het dal helpt. Met de Grieken heeft Brussel overigens hetzelfde probleem.

 

Overheden

Overheden van landen die zelf niet goed bezig geweest zijn en meer hebben uitgegeven dan ze konden verantwoorden kunnen niet van de burgers verwachten dat zij het spaargeld, dat meestal voor de toekomst gereserveerd wordt, in hun failliete land steken. Natuurlijk hebben de burgers die overheid wel gekozen, maar de leden van de regering en het parlement (ook de vroegere) hebben hun eigen verantwoordelijkheid om goede beslissingen te nemen en te zorgen dat het belastinggeld correct betaald wordt en de schatkist niet leeg raakt. Daar zouden ze echter het spaargeld van de burgers niet voor moeten gebruiken.

 

Banken en hun verantwoordelijkheid

Ook de banken hebben een verantwoordelijkheid naar de burgers toe. Zij behoren zo met het spaargeld van burgers om te gaan, dat dit veilig staat en er geen grotere risico’s genomen worden dan verantwoord is. Daar zijn de banken overal op de wereld compleet mee de fout in gegaan. Waarom worden de bestuurders daarvan, die te grote risico’s genomen hebben, niet als crimineel aan de kaak gesteld en ter verantwoording geroepen?

Foute bankiers zouden moeten boeten

Met hun stevige salarissen en bonussen hebben zij geen last van de recessie. Dat zou toch anders moeten. Zij zouden minstens een flinke aderlating moeten doen als zij de door hun bestuurde bank in de problemen gebracht hadden. Burgers hebben hun spaargeld meestal hard nodig voor later. Zeker nu de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat en de voorzieningen in de zorg steeds verder achteruit gaan.

 

Cyprus

Het parlement van Cyprus heeft unaniem tegengestemd om een deel van het spaargeld van hun burgers aan te spreken en nu gaan de Cyprioten naar Rusland om daar te onderhandelen over een lening in ruil voor de levering van gas. Ze hebben gelijk. Als ze toegestemd hadden was het hek van de dam geweest en zouden ook andere spaarders in de EU in de loop van de tijd bestolen worden door de regels van Brussel. Ons spaargeld staat niet meer zo veilig op de bank als iedereen gedacht heeft. De overheid en Brussel kunnen er blijkbaar aan, als onze landbestuurders er toestemming voor geven. Dat is toch te gek om los te lopen! Wie heeft dat spaargeld bij elkaar gekregen? Niet de overheid.

 

De moraal

Dit voorstel heeft niemand geholpen en maakt alleen de onzekerheid van de mensen over hun financiële toekomst groter. Als dit doorgegaan was zouden sommigen gegarandeerd hun geld van de bank gehaald hebben. Dat verdwijnt dan in de economie, waarna mensen na hun werkend leven terug moeten vallen op de steun van de overheid, of het verdwijnt in de “oude sok”, waardoor de criminaliteit en het aantal inbraken slechts groter zouden worden.

De belastingbetaler moppert

De belastingmoraal van de mensen wordt steeds slechter. Geen wonder. Als de overheden en Brussel zo met de zuurverdiende en opgespaarde gelden van haar burgers jongleert, moeten ze niet jammeren over slechte belastingbetalers. Het is natuurlijk niet goed om het betalen van belasting te vermijden, maar als het belastinggeld niet goed besteed wordt, ziet de burger er ook het nut niet meer van in. Voor de belastingmoraal van de burger is niet alleen de burger, maar ook de houding van de overheid verantwoordelijk.

 

Bestuurders malen niet om uw spaargeld

Bestuurders zijn beslist niet slimmer dan wij zelf, ondanks het (vaak overmatige en niet altijd gerechtvaardigde) zelfvertrouwen dat ze uitstralen. Ze nemen beslissingen die regelmatig negatief uitwerken op de economie en het eigen vermogen van een land, maar vergeten de maatregelen meestal goed door te rekenen naar de onderkant van de samenleving. Ze weten meestal niet eens meer wat daar leeft en hoe er daar over de situatie gedacht wordt. Het contact met de mensen zijn ze al na een paar maanden als bestuurder gewoon kwijt. Ze spelen de spelletjes mee en denken dat ze heel belangrijk zijn, maar het tegendeel is waar. Ze spelen poker met onze economie.

 

Kwaliteiten

Nuchter verstand en een sociaal gevoel zijn beiden belangrijk voor een bestuurder. Zonder een van die twee kwaliteiten neemt hij of zij verkeerde beslissingen, waar de burgers van het land soms nog jaren aan vast zitten. Nederland deed het economisch in verhouding met de landen om ons heen altijd heel goed, maar Brussel werkt als een rem op onze mogelijkheden en onze handelsgeest. Zonder de regels van Brussel was ons land de laatste tientallen jaren toch al doorgeregeld en trager geworden. Nu is het bijna onmogelijk om als ondernemer snel en goed in te spelen op de behoeften in de maatschappij.

 

Regels verminderen

Brussel zou er goed aan doen om alleen de zaken te regelen die per land verschillend zijn en over de grens lastig zijn, zoals verschillende verkeersregels en borden, maatstaven voor bemesting en gebruik van verdelgingsmiddelen en medicamenten in de land- en tuinbouw en de veeteelt, enzovoort. De economische belangen moeten echter niet met de andere landen verstrengeld worden. Vooral de zuidelijke landen van de EU hebben een andere manier van werken en een andere instelling daarover dan de noordelijke landen en dat zal altijd zo blijven en ook altijd problemen blijven geven.

Lees meer over geld

Bloesemtochten zorgen voor een vrolijk gevoel

Bloesemtochten maken u blij

Kijk bij bloesemtochten ook eens op de grond en in de tuinen. In veel tuinen bloeien prachtige voorjaarsbloemen.
In veel tuinen bloeien prachtige voorjaarsbloemen.

Bloesemtochten zijn uniek! Slechts een korte periode in het voorjaar kunt u bloesemtochten maken. De bloeiperiode van fruitbomen en bloemenbomen, zoals de Japanse kers, duurt slechts twee, drie weken en dan is het mooiste ervan alweer voorbij. Ook nu kunnen we weer bloesemtochten maken. De lente is immers weer in het land. Fruitbomen bloeien ongeveer in april, maar struiken als de azalea’s en bomen als de magnolia, bloeien al in maart. Wie er heel goed in is om de lente al vroeg te ontdekken, kan al in februari de katjes van hazelaar en esdoorn langer zien worden. Ze bengelen dan al in de wind.

Bloesemtochten en de lente

Lente en bloemen horen bij elkaar. De tuinen staan eind maart al vol tulpen, blauwe druifjes, viooltjes, vergeet-mij-nietjes, madeliefjes, ereprijs en zelfs de narcissen zijn dan nog niet overal uitgebloeid. Als de lente lang op zich heeft laten wachten, komt alles tegelijk uit en is er een overdaad aan kleuren te zien. Wie er dan op uit gaat wordt er beslist vrolijk van. Daarnaast zijn veel fruitbomen dan al volop aan het uitlopen. Veel boomgaarden zijn dan een lust voor het oog, vooral in de Betuwe en in Zuid-Limburg. Mis het dan niet, maar ga erop uit. Pik een terrasje, geniet van de eerste zonnestralen en wandel eens door de velden.  U wordt er vrolijk van.

Azalea’s

Ook de kleinere tuinen in steden en dorpen zijn vaak een extra blik waard. Tuin azalea’s zijn er bijvoorbeeld in allerlei stralende kleuren en mooie vormen. Vooral de felle kleuren vallen in het voorjaar erg op. Jammer alleen dat de tuin azalea zo kort bloeit. Haar pracht is snel vergaan en voor de rest van de zomer is de azalea een groene, vrij onaanzienlijke struik. In het voorjaar echter is een tuin azalea voor even de koningin van de lente.

Bloesemtochten langs tuinen en landerijen

Een van de mooie plaatjes die op onze bloesemtochten getrokken werd is de foto van deze kersenbloesem. Kersenbloesem is prachtig om te zien.
Kersenbloesem is prachtig om te zien.

Als de magnolia is uitgebloeid beginnen de essen, de Japanse kers, de prunus en veel andere bomen te bloeien. Ze staan eind maart/begin april nog maar aan het begin van hun pracht. De kersenbomen en de perelaars staan begin april al op veel plaatsen in Limburg in volle bloei. Een perelaar kunt u herkennen aan zijn specifieke vorm. Een perenboom is niet breed. De boom heeft beneden de breedste takken en de boom heeft naar boven toe een steeds smallere vorm en loopt spits naar boven uit. De blauwe pruimenboom ook. (Blauwe pruimen zijn overigens de beste pruimen om vlaaien en taarten van te bakken. Eenmaal gebakken ziet een pruimenvlaai er bijna rood uit.) De perzikenbomen zijn meestal iets later. Ze staan in april eveneens te springen om met hun prachtige roze bloesem te kunnen pronken.

Appelbomen in de knop

Appelbomen staan in het voorjaar al dik in de knoppen. De bloemknoppen kleuren al vroeg, maar de bloemen zijn vaak net iets later open dan de bloemen van andere fruitbomen. Appelbloesem is overigens prachtig. De bloesem is meestal niet helemaal wit, maar wat roze van kleur, vooral als de kleine bloemen net open gaan. Appelbomen zijn beresterk en hun takken hangen eind augustus meestal zwaar van de vruchten omlaag. Vaak moeten de takken van de oudere appelbomen zelfs gestut worden, omdat ze anders de vracht niet kunnen dragen. Boeren zetten daarom vaker kleine appelboompjes, die gemakkelijker (en goedkoper) te snoeien en te plukken zijn.

Bloesemtochten in de Betuwe en Zuid-Limburg

Een andere foto uit onze bloesemtochten is deze appelbloesem. Appelbloesem ziet er in de knop prachtig roze uit.
Appelbloesem ziet er in de knop prachtig roze uit.

Wie zichzelf een genoegen wil doen, moet beslist een bloesemtocht maken. Daarvoor leent de Betuwe zich, maar vooral ook het prachtige heuvelland van Zuid Limburg, waar nog verschillende hoogstam fruitbomen staan. Daar staan de fruitbomen meestal ook het eerste in bloei, vanwege de vaak hogere temperaturen in het voorjaar. De rest van het land moet het meestal met een paar graden minder doen. Veel boeren maken dubbel gebruik van hun boomgaard en laten er in deze tijd hun schapen grazen. Prachtig om te zien, zeker nu veel schapen ook lammetjes hebben. De omgeving van Maastricht en het Geuldal staan bekend om hun prachtige bloesembomen in het voorjaar, maar ook op andere plaatsen kunt u voor  prachtige verrassingen komen te staan.

Steeds meer hoogstam bomen

Het planten en verzorgen van hoogstam bomen wordt al een tijd gestimuleerd. Waar er vroeger steeds minder hoogstambomen waren, zien we er nu gelukkig steeds meer. Hoogstambomen zijn wat lastiger te snoeien. Ook het plukken van het fruit vergt handigheid en een goed evenwichtsgevoel. De houten ladders zijn intussen op veel plaatsen vervangen door veiligere ladders van metaal. Ook hoogwerkers worden soms ingezet om het fruit van hoogstambomen te plukken. Toch is de kans op lichamelijk letsel groter bij de pluk van hoogstambomen dan bij de pluk van laagstam.

Paardenbloemen

Geen bloesemfoto uit onze bloesemtochten, maar evengoed prachtig! Felgele paardenbloemen kleuren de berm.
Felgele paardenbloemen horen ook bij de bloesemtochten: zij kleuren de berm.

Bij bloesemtochten moet u niet alleen naar boven en naar de bloesem in de bomen kijken, maar ook op de grond is er in de lente veel te zien. Het prachtige groene en glanzende jonge gras wiegt in de wind en daartussen staan diverse vroege voorjaarsbloemen. De grasranden langs de wegen zijn in de lente vanaf maart bezaaid met paardenbloemen. Ze hebben dan hun eerste volle bloei en het lijkt wel alsof ze alle zeilen bijzetten om hun zaadjes dadelijk zo snel mogelijk te kunnen verspreiden.

Paardenbloemen zijn in de tuin bijna niet uit te roeien

Wie in de eigen tuin de paardenbloemen in het gazon wil uitroeien, heeft daar meestal een flinke klus aan. De penwortel van de paardenbloem gaat diep de grond in en is niet, of heel lastig, te verwijderen. Langs de wegen en in de wei is de paardenbloem vooral voor wandelaars, fietsers en zondagsrijders een felgele, vrolijke verrassing gedurende het voorjaar. Hele velden kleuren geel. Na de hevigste bloei van de paardenbloemen is het de beurt aan de boterbloemen, die op hun beurt overdadig kunnen bloeien.

Korte bloei

Bloesem heeft meestal een korte bloei. Na twee of drie weken zijn de meeste fruitbomen uitgebloeid en is de vruchtzetting in gang gezet. Neem dus de tijd om van de bloesem te genieten. Het loont zich. U krijgt er een opgewekt voorjaarsgevoel van. Zeker na een lange, donkere en druilerige winter.

Meer weten over Zuid-Limburg? Lees verder…

Amstel Gold Race in de Limburgse heuvels

De Amstel Gold Race in de Limburgse heuvels

In Limburg wordt elk voorjaar weer de Amstel Gold Race gereden. De enige echte klassieker die Nederland rijk is. Ze wordt gehouden in het mooiste grote heuvelgebied dat Nederland rijk is.  Een klassieker van 100 kilometer. Het is niet niks.

Voor de Amstel Gold Race zijn de Limburgse heuvels en smalle wegen ideaal.
De Amstel Gold Race in de Limburgse heuvels is een prachtige klassieker van de wielersport.

Voor fietsliefhebbers en mensen die van de wielersport houden, is het die zondag dus echt feest. Het is dan meestal prachtig weer en de toer heeft dus alle mogelijkheden om jaar op jaar een fantastische belevenis te worden. Het mooie Limburgse heuvelland maakt zich juist in deze tijd op voor de start van de lente. Dagjesmensen die een dagje uit willen combineren met het kijken naar en aanmoedigen van de wielrenners, hebben daar op die zondag dan een unieke gelegenheid voor. Het is natuurlijk iets minder leuk voor de natuurgenieters, die tijdens de toer nu eenmaal bepaalde wegen niet kunnen gebruiken. De meeste mensen houden er echter wel rekening mee.

 

Genoeg toeschouwers voor de wielrenners

Wielrenners hebben altijd veel bekijks, wat goed is voor het moraal van de groepen en van de wielrenners in het bijzonder. Aanmoedigingen genoeg, een gezellige sfeer, meestal geen modder en geen gladde wegen, waarvan extra valpartijen het gevolg kunnen zijn. Nee, Limburg is meestal mooi en bovendien in het voorjaar warmer dan in de rest van Nederland. Het is er ook vaker zonnig en het enige probleem is meestal alleen de dorst. Voor voldoende aanvoer van dranken wordt echter altijd wel goed gezorgd.

 

Valkenburg geniet ook tijdens de Amstel Gold Race de meeste aandacht

Zoals gewoonlijk geniet het stadje Valkenburg de meeste aandacht in de Amstel Gold Race. Geen wonder. Het stadje is ook zonder de Race al een bezienswaardigheid, die elk voorjaar en elke zomer tot diep in de herfst veel bezoekers en bewonderaars telt. Het heeft een leuke ruïne, een kleine kabelbaan, een sprookjesbos voor de kleintjes en diverse restaurants met leuke terrasjes. Daarnaast zijn er voor de liefhebbers van het shoppen grappige winkeltjes. Het stadje heeft daarom voor elk wat wils. De omgeving is heuvelachtig en biedt veel wandelmogelijkheden. Voor de wielrenners is vooral de klim van de Cauberg als slotstuk van de Race belangrijk. Het is een van de speerpunten van de Amstel Gold Race en een aantal wielrenners bijten zich er de tanden op stuk.

Kastelen genoeg

Voor de liefhebbers van geschiedenis staan er in de omgeving van Valkenburg genoeg kastelen om te bezoeken. Allereerst natuurlijk de kasteelruïne die hoog boven Valkenburg uit torent en die gemakkelijk te bezoeken is. Kasteel St. Gerlach ligt midden in een natuurgebied en heeft niet alleen een rozentuin, maar ook parken om zich heen. Er is voldoende parkeergelegenheid. Het is kasteel is momenteel een hotel met restaurant en bistro, en in lente en zomer kunt u daar op het terras heerlijk genieten. Kasteel Geulzicht ligt er dicht bij op een heuvel en is eveneens omgebouwd tot hotel. Kasteel Chaloen ligt eveneens in een natuurgebied, waar u niet alleen een terrasje kunt pikken, maar ook heerlijk kunt wandelen, onder anderen langs het riviertje de Geul. Daarnaast zijn er nog diverse kastelen, zoals onder anderen kasteel Oost.

Wandelaars en fietsers kunnen die dag in België terecht

Voor mensen die niet van de wielersport houden, maar wel van de lente en de natuur en graag willen wandelen of fietsen, is het op de dagen van de Amstel gold Race in Zuid Limburg wat moeilijker. De drukte, de volle terrasjes en de afgesloten wegen kunnen deze mensen beter vermijden. Wat goed voor hen dat er in Maasmechelen, net over de Belgische grens, een prachtig natuurgebied ligt met volop groen, heide, bossen en rustige wegen. Ook in midden Limburg is plaats genoeg om te wandelen en van de zon te genieten.

Limburg is mooi!

Limburg in de winter.

Lentegevoel

Lentegevoel begint in Limburg

Lentegevoel! Hier in Zuid Limburg is het in de lente al vroeg lekker warm. Vaak zijn er soms in maart en april al dagen met 17 tot 22 graden. Voor de campings staat op mooie dagen dan ook al vroeg in het voorjaar een flinke file van mensen die graag een plekje willen bemachtigen.

Narcissen en de vroegste tulpen komen op warme plekjes in de tuin al open en versterken het lentegevoel.De lente in Limburg maakt van de tuintjes kleine paradijsjes.
Narcissen en de vroegste tulpen komen op warme plekjes in de tuin al open en versterken het lentegevoel.

De terrasjes op het Vrijthof in Maastricht zitten meestal het eerste gezellig vol. De blauwe lucht en het lentelicht doen de sombere dagen van het voorjaar al snel vergeten. Het is tijd om op te knappen en nieuwe energie op te doen na een lange en vaak kwakkelige winter, waarin griep en zware verkoudheden de ronde deden. Het lentegevoel komt in Zuid-Limburg echt sneller aan dan in de rest van Nederland. Daarnaast zijn er voldoende beschutte plekjes in de dalen tussen de heuvels, waar u al snel zonder jas kunt genieten van de warme zon. De bloemenwinkels doen goede zaken. Tulpen en narcissen zijn er in overvloed en veel mensen halen daarmee de lente naar binnen.

In Maastricht komt het lentegevoel al heel vroeg

De beschutte terrasjes op het Vrijthof in Maastricht zitten bij de eerste zonnestralen in de lente al gezellig vol. Soms is er de terrasverwarming nog aan en liggen er opgevouwen dekens op de stoelen. Die mogen de gasten gebruiken voor hun eigen comfort. Vooral het Onze Lieve Vrouwenplein is al vroeg in trek. Het plein is omzoomd door bomen die dan net heel lichtgroen aan het uitlopen zijn.

Het gazon in de lente vraagt werk

In de lente kan het gazon best een oppepper gebruiken.
Het gazon kan in het voorjaar wel een opknapbeurtje hebben en als alles er dan weer mooi bij ligt kan ik daar enorm van genieten.

Ook uw tuin geniet van de eerste zonnestralen. Het gazon krijgt het gevoel dat het lente is. De eerste paardenbloemen staan in het zuiden van Limburg dan ook al vroeg in diverse gazons. Zo hier en daar moet er een uitgestoken worden, want anders staat het gazon volgend jaar en het jaar daarop vol mee. Het gras moet geverticuteerd worden om het lucht te geven. Een beetje mest en kalk heeft het gazon na de winter altijd hard nodig. Soms moet er wat bij gezaaid worden. Soms is alleen een onkruidverdelgingsmiddel nodig. In deze achtertuin streek ooit een valk neer om zijn net gevangen buit op te eten. Tja, ook dat is de natuur. Soms vindt u na die maaltijd alleen nog een rondje veren op het gazon. Jammer, maar ook dat hoort erbij. Het is de natuur.

Vogelzang kondigt de lente aan

Koolmeesjes horen bij het voorjaarsgevoel. Vooral het zingen van de vogels en de roep van de koolmeesjes doet voorjaarsachtig aan. De dieren lijken het te voelen als de winter bijna voorbij is en de lente haar intocht doet. De netten met de vetbollen zijn dan zo goed als leeggegeten. Ook de eekhoorn heeft het netje met noten leeggegeten en de kruimeltjes in het vogelhuisje hebben niet meer de aantrekkingskracht van een paar weken geleden, maar ze zijn ook al bijna allemaal op.

Het frisse groen van de lente

De natuur mag zich weer herstellen. De bomen en struiken krijgen een groen waas, de bloemen bloeien en de zon nodigt iedereen uit om naar buiten te komen voor een fietstocht, een stevige wandeling of, zoals in het weekend, een zonnig plekje op een terras. Het ruikt ook lenteachtig fris buiten. De ramen en deuren kunnen weer open en het huis kan gelucht worden. Vroeger begon men dan aan een fikse schoonmaak. Dat had zijn voordelen, want er werd dan meteen eens goed opgeruimd.

De nestdrang van de vogels

De meeste vogels zijn in maart/april flink op zoek naar een partner en een nestplaats. Daarbij kunnen ze geen andere pottenkijkers in hun buurt verdragen. Koolmeesjes en boekvinkjes vergissen zich nogal eens door hun spiegelbeeld in een ruit te verwisselen met een rivaal. Ze vliegen daar dan keer op keer met hun bekje tegenaan. Soms komen ze wekenlang naar diezelfde ruit terug. Grappig om te zien, maar niet echt slim.

 

De lente tuin

De tuin ligt er in het voorjaar ademloos bij, moe van de winter, moe van de eventuele sneeuw en het vele vocht. Er is veel mos, afgewaaide takken liggen her en der, maar in de border steken al vroeg veel planten de kop weer op. De knoppen aan bomen en struiken zijn dik, de katjes van de hazelaar hebben hun werk gedaan en vallen van de struik. De eerste paardenbloemen staan al in het gazon en de ereprijs en de madeliefjes bloeien dat het een lieve lust is. Ook hier laat de lente zich zien. Voor het planten van de zomerbloeiers is het in maart en april echter nog te vroeg. Die moeten nog even wachten tot na de ijsheiligen. Tot 15 mei kan het immers ‘s nachts nog wel eens even vriezen. Daar kunnen de echte zomerplanten niet tegen.

 

Bomen leveren weer meer zuurstof

De knoppen aan de bomen zijn dik. Vooral de knoppen aan de magnolia schijnen de lente vaak niet meer te kunnen afwachten, maar ook bij de andere bomen staan de knoppen op springen. Er wordt echter veel gekapt. Niet alleen zijn er kleine bosjes flink uitgedund, maar er zijn er ook compleet verdwenen. De politiek kan een manend vingertje opsteken naar de kap van de oerwouden in Latijns Amerika, maar dat mogen ze eigenlijk alleen als ze ook hier zorgen voor voldoende groen. Vooral in industriegebieden zijn bomen en hun bladeren nodig voor de vorming van zuurstof. Hoeveel mag er nog blijven staan? Wij hebben geen oerwoud in ons kikkerlandje, maar wel veel industrie. Wij hebben de weinige bomen die er zijn dus hard nodig voor onze zuurstofvoorziening, dus niet teveel kappen, graag!

 

Eerder buiten leven in Limburg

De Limburgers zijn eerder aan het buitenleven toe dan de rest van Nederland en dat is geen wonder. Vooral het zuiden van Limburg heeft in de winter lagere, maar in het voorjaar ook regelmatig hogere temperaturen en meer zon dan elders in Nederland. Wie een tuin heeft, gaat weer tijdelijk buiten leven. Bij een hogere temperatuur is het op het terras heerlijk vertoeven. Eindelijk weer eens een ontbijtje of etentje buiten en lang natafelen onder het genot van een kop koffie, een glas bier of wijn en een lekker hapje.

Bourgondisch genieten dus.

Home

Paardenvlees

Paardenvlees wordt soms als rundvlees verkocht

Paardenvlees wordt blijkbaar vaker als rundvlees toevoegingen in kant-en-klaarproducten gebruikt en verkocht. Zo bleek er ooit paardenvlees te zitten in de Zweedse gehaktballen van IKEA. Veel mensen gaan juist af en toe naar IKEA voor die lekkere, kleine gehaktballetjes. Jammer alleen dat ook die nu weer iets bleken te bevatten, dat er niet in hoort te zitten. IKEA had het er maar moeilijk mee en het was geen beste reclame voor de producten in hun restaurant. Het is echter goed, dat IKEA meteen actie heeft ondernomen. Het is echter niet altijd gemakkelijk voor verkopers van maaltijden om precies na te gaan waar hun ingrediënten vandaan komen. Er hoeft tussen de leveranciers slechts een malafide persoon te zitten en de hele zaak klopt niet meer.

 

Paardenvlees

Over het algemeen is paardenvlees goed vlees. Het is meestal mager en smakelijk vlees. Tot zover is er vermoedelijk niets mis met het vlees in de diverse producten. Het moet echter niet als rundvlees verkocht worden. Paardenvlees is goedkoper dan rundvlees en het is dus een geval van misleiding als dit vlees als rundvlees in gerechten verwerkt wordt en dan even duur verkocht wordt alsof er rundvlees in zou zitten.

 

Niet iedereen wil paardenvlees eten

Daarnaast zijn er veel paardenliefhebbers die beslist geen vlees van een paard zouden willen eten. Zij beschouwen een paard als hun vriend of vriendin en voelen zich een halve kannibaal als ze daar vlees van zouden eten. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Het is dan ook vreselijk vervelend als een paardenliefhebber merkt dat er paardenvlees in zijn/haar geliefde gerechten als Zweedse balletjes of lasagne zat dat hij of zij net met smaak opgegeten heeft. Daar kan een mens behoorlijk kwaad over worden.

 

Schandalen rond voedingsmiddelen

Er treden regelmatig schandalen over voedingsmiddelen op. Blijkbaar is de controle op voedingsmiddelen nog steeds niet optimaal en kunnen fabrikanten altijd nog allerlei kanten op, als ze willen bezuinigen op de kosten van de fabricage. Het wordt hoog tijd dat de politiek eens goed over de voedingssector gaat nadenken. Vooral over die voedingsmiddelen, waarin bacteriën zich snel kunnen vermeerderen en waar mensen flink ziek van kunnen worden.

Let op rood vlees

Vooral in rood en onbewerkt vlees kunnen zich nogal eens eitjes van lintwormen bevinden. Daar wordt u meest niet direct ziek van, maar u kunt er wel een hoop last van ondervinden. Zo kunt u er bijvoorbeeld dagelijks diarree van krijgen. Ook kan een lintworm soms een blindedarmontsteking veroorzaken. Helemaal onschuldig is die aandoening dus niet. Voorbeelden van rood, rauw vlees zijn onder anderen filet Americain en carpaccio.

Geen verse eieren meer in brood

De overheid verbiedt bijvoorbeeld de bakkers om verse eieren in hun broden te stoppen. Er mag alleen gebakken worden met eipoeder, terwijl een verwerkt ei in de oven immers even goed tot het maximale verhit wordt en zo onschadelijk is voor de bevolking. Aan de andere kant zijn malversaties met voedingsmiddelen binnen de fabrieken aan de orde van de dag en komen er producten op de markt die de gezondheid van onze bevolking aantast.

 

Labels

Het wordt hoog tijd dat er op de labels van voedingsmiddelen precies staat wat erin zit, maar dan ook alles dat er in zit. Zo kan iedereen zelf beslissen wat hij/zij wil eten. Daarnaast moet de politiek ervoor zorgen dat de bevolking beschermd wordt tegen productieprocessen die niet gezond zijn voor haar bevolking. Wanneer komt er bijvoorbeeld een verbod op mout in het bruine brood. Mout is gebrande gerst en daar is van bekend dat het kankerverwekkend is. Bruin brood hoort volkorenbrood te zijn. Volkorenbrood is lichtbruin door de vezels van de hele graankorrel. Alleen roggebrood is donkerder. De kleurstoffen zouden er niet in mogen zitten.

 

Gezond brood bakken met de broodbakmachine

Wie gezond brood wil hebben, gaat bij een graanmolen gemalen graan halen en bakt zelf brood, met of zonder de broodbakmachine. U weet wat u erin doet en u weet wat u eet. Het brood is veel smakelijker dan brood van de supermarkt. Het kan alleen geen dagen blijven liggen, want er zitten geen houdbaarheidsstoffen in. Het zelf gebakken brood moet na afkoeling dus wel gesneden worden en wat u dezelfde of de volgende dag niet eet, in zakjes in de diepvries gedaan worden. Als u het er weer uithaalt, is het echter even lekker alsof het vers gebakken is.

 

Vroeger hadden veel mensen zelf een koe of een varken

Het is nog maar honderd jaar geleden dat mensen vaak zelf een stukje grond en een koe of varken en wat klein vee hielden. Er werd thuis geslacht en het vlees werd ook daar verwerkt. Iedereen wist wat het dier voor een leven gehad had en wat het gegeten en gedronken had. Er was niets mis mee, totdat de grote slachterijen kwamen. Er werd bij wet bepaald dat men niet meer thuis of op de boerderij mocht slachten.Vanaf die tijd kwamen ook de problemen. Problemen met te grote stallen, teveel dieren, teveel mest en ga zo maar door.

Home

Vasten

Vasten is niet alleen voor katholieken

De vastentijd ligt vlak voor Pasen. In elk geval is dat voor de katholieken de vastentijd. Veertig dagen lang, in navolging van de vasten van veertig dagen die Jezus in de woestijn heeft doorgebracht, voordat hij aan zijn openbare leven begon. In die tijd weerstond hij alle verlokkingen en verleidingen. Ook van de katholieken wordt verwacht dat zij veertig dagen lang zich beperken in eten en drinken.

Twee vastgelegde dagen om te vasten

De katholieke kerk heeft twee vastgelegde dagen waarop haar leden zeker moeten vasten. Op Aswoensdag en Goede vrijdag mag geen vlees gegeten worden en mogen alle gelovigen tussen de 18 en de 60 jaar die dagen slechts een volledige maaltijd tot zich nemen. Ouderen, kinderen en jongeren in de groei, evenals zieken, zijn hiervan vrijgesteld. De rest van de veertig vastendagen mogen ingevuld worden, zoals de gelovigen dat zelf bepalen. Dat betekent dat ze mogen vasten in de vorm van minder eten en drinken, maar ook in de vorm van liefdadigheid en het doen van boete, extra gebed en bezinning.

Voorbereiding op het paasfeest

Het is een tijd die tevens een voorbereiding is op het paasfeest. Een tijd van boete, berouw, bezinning en inkeer. Het woord “vasten” betekent letterlijk “onthouding”. Het betekent niet alleen het zichzelf lekkere en aangename dingen ontzeggen, maar ook het doen van goede werken, het geven aan liefdadigheid en het zich bezinnen op de kern van het leven en het hiernamaals.

Alle religies kennen het vasten

Niet alleen katholieken en de protestanten, maar ook joden, islamieten, boeddhisten en hindoeïsten kennen het. Elke religie vult het vasten op zijn eigen manier in, maar het komt overal op hetzelfde neer: boetedoening en bezinning, inkeer en liefdadigheid. Het vasten is dus alom bekend en is ingeburgerd in de samenleving.

In zak en as zitten

In vroegere tijden werd er ook vaak gevast na het overlijden van een geliefde. Er werd dan tevens as op het hoofd gestrooid en een jute zak diende als kleding. Daar komt ook de uitdrukking “in zak en as zitten” vandaan.

Ook de natuur geneeskunde kent het 

Vasten is niet alleen heilzaam voor de geest, maar ook voor het lichaam. Binnen de natuur geneeskunde staat het vasten bekend als het reinigen van alle slakken die het lichaam vastgehouden heeft, waardoor alle organen weer beter zullen gaan werken. Het vasten dient dus in feite lichaam en geest en is van alle tijden.

Vasten doet ook goed

Vooral in onze westerse cultuur met mensen die te vaak te dik zijn, kan het ook heel gezond zijn. Wie wat teveel weegt en structureel kleinere maaltijden neemt en dat ook veertig dagen vasthoudt, is goed bezig. Minder wegen betekent vaak ook minder snel diabetes krijgen en minder andere gezondheidsproblemen, die met het overgewicht te maken hebben. Vooral het eten van gebak, pasta’s, rijst en meelproducten zetten in combinatie met vetten suikers vast in het lichaam. Een koolhydraatarm dieet (dat overigens heel lekker kan zijn) helpt het gewicht te verminderen. mensen met het begin van diabetes kunnen daar zoveel baar bij hebben, dat ze niet, of pas veel later, aan de medicijnen moeten.

Andere, moderne methoden

Het “onthouden” kan meer betekenen dan alleen het onthouden van eten en drinken. Het kan in deze moderne tijden ook betekenen dat u minder sms’t, minder vaak e-mails bekijkt, minder vaak op internet surft of gewoon minder vaak gaat shoppen, de fiets in plaats van de auto neemt, en ga zo maar door. Gewoon zich dingen ontzeggen dus, die u graag doet.

Informatie over katholieke feestdagen.

Aswoensdag

Aswoensdag en het askruisje voor de vasten

En dan is het Aswoensdag. Een grotere tegenstelling dan tussen het uitgelaten carnaval en Aswoensdag is er niet te vinden. Waar het carnaval op veel plaatsen in de wereld een uitgelaten feest is, waarbij de ernst van het leven een paar dagen opzij gezet wordt, komt met Aswoensdag die ernst in alle hevigheid terug. Aswoensdag luidt voor alle katholieken het begin van de vasten in. De vasten is een tijd van boete en berouw, inkeer en bezinning. Het is tevens de herdenking van de veertig dagen vasten die Christus in de woestijn heeft doorgebracht en waar hij aan alle verlokkingen van het leven weerstand bood.

 

Katholieken halen op Aswoensdag het askruisje 

Het askruisje, waarmee alle katholieken (en ook sommige protestanten) op Aswoensdag thuis komen, is een teken van de vergankelijkheid van het leven. Een herinnering aan het feit dat het leven eindig is en we allemaal teruggaan naar het beginstadium. Niet voor niets wordt dan gezegd: “Gedenk, mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren”. Het askruisje, dat tijdens de boeteviering wordt uitgereikt, blijft de hele dag op het voorhoofd, tot de avondlijke wasbeurt. Als kind vonden wij het altijd leuk om de askruisjes met broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes te vergelijken. Sommige priesters waren er wat slordig in, waardoor er slechts een zwarte veeg op het voorhoofd van de gelovigen landde. Anderen zetten echter zorgvuldig een mooi, zwart kruis op het voorhoofd. De as moet wat vochtig zijn, om daar een mooi kruis mee te kunnen maken en daar zit wel eens verschil in. Droge as laat zich immers niet uitsmeren en blijft niet plakken.

 

Verplichte vastendagen

Twee door de kerk verplichte vastendagen zijn Aswoensdag en Goede vrijdag. Op die dagen wordt van de gelovigen verwacht dat de volwassenen tussen de 18 en de 60 jaar die dagen slechts een volledige maaltijd nemen en de andere maaltijden minder eten dan anders. Vlees is die dagen verboden en wordt meestal vervangen door vis, kaas of eieren. Ook wordt er verwacht dat men dan matig is met drank. Voor de rest van de vastentijd wordt de mate van vasten aan de gelovigen overgelaten. Ook kunnen de gelovigen boete doen in de vorm van “liefdewerken”.

 

Haring happen op Aswoensdag

In veel delen van het land gaan gelovigen na de mis en het ontvangen van het askruisje het café in om daar te gaan “haring happen”. In feite hoort dat niet echt bij het vasten op Aswoensdag, maar het eten van vis is dat wel. Alleen wordt dat dan weer vaak stevig weggespoeld met een pint bier. Op die manier plakken sommigen nog een dagje extra aan het carnaval vast, wat eigenlijk niet de bedoeling is, maar vooral in het Bourgondische Zuiden wel getolereerd wordt.

Het verdienen van aflaten

Aflaten verdienen hoorde bij het biechten en de voorbereiding op Pasen. Aflaten verdienen kon men op diverse manieren en vormden de stenen op de weg naar de hemel. Wie veel aflaten verdiende was meer zeker van een plaatsje in het paradijs. Schoolkinderen maakten er vaak een sport van. Snel bidden, de kerk uitrennen, weer naar binnen en voor de volgende aflaat bidden. Het verdienen van aflaten is tegenwoordig zo ongeveer helemaal verleden tijd. Niemand gelooft er meer in en niemand doet er nog iets aan.

 

Aswoensdag is het begin van de voorbereiding op Pasen

De vasten is een voorbereiding op het hoogfeest van Pasen. In deze tijd is paars de liturgische kleur in de kerk. Vooral Aswoensdag, de Goede Week en daarin speciaal Goede vrijdag, zijn de hoogtepunten van de vasten en de herdenking aan het lijden van Christus. Elke gelovige vult deze veertig vastendagen naar eigen vermogen in. Aswoensdag en Goede vrijdag zijn echter de verplichte vastendagen.

 

Het snoepdoosje uit de jaren vijftig

De vasten is echter de vasten van vroeger niet meer. Ik kan me herinneren dat wij als kinderen een snoepdoosje voor de vasten hadden. Daar gingen alle snoepjes in die je als kind wel eens van de een of ander kreeg. Stiekem snoepen was er niet bij. De ouders controleerden het snoepdoosje soms en als een kind dan al eens in de fout gegaan was, hadden broertjes of zusjes dat al snel verklapt. Eigenlijk was dat snoepverbod niet zo erg, want als op paaszaterdag de klokken begonnen te luiden was de vasten voorbij en mocht het doosje open. Een feest voor de kinderen. Op veel plaatsen wordt dit gebruik weer in ere hersteld.
Op Aswoensdag volgt de vasten als de bezinning na het uitgelaten feest van Carnaval.

Nonnevotten

Nonnevotten bakken voor een super carnaval

Nonnevotten zijn een echt Limburgs gebak dat met carnaval overal in Limburg te krijgen is.
Nonnevotten zijn een heerlijk Limburgs gebak dat oorspronkelijk uit de regio Sittard komt en in de carnavalstijd met smaak gegeten wordt.

Het ultieme, lekkere carnavalsgebak zijn de nonnevotten. Vooral in het zuiden van Limburg is het rond carnaval bij elke zichzelf respecterende bakker verkrijgbaar. Oorspronkelijk werden nonnevotten vooral in de carnavalsperiode (tussen 11 november en Aswoensdag) en rond de regio Sittard gemaakt en genoten. Tegenwoordig worden de nonnevotten echter al in een veel ruimer gebied gekend en gewaardeerd. Wie ze eenmaal geproefd heeft, is er weg van.

 

De naam “nonnevotten”

De naam “nonnevotten” komt vermoedelijk van de “vot” van een non, het achterwerk van een non, dus, maar helemaal zeker is dat niet. Het kan echter best waar zijn, want in de carnavalstijd wordt immers met alles en iedereen op een leuke manier de spot gedreven. Goede en smakelijke nonnevotten kosten meestal ongeveer een euro per stuk. Ze zijn echter evenals als de oliebollen met oudejaar, heel goedkoop zelf te maken, zodat u er ook naar hartenlust van kunt genieten.

 

Het recept voor ongeveer 45 nonnevotten

Ingrediënten:

1 kg bloem

200 gram margarine

80 gram witte basterd suiker

Een krappe halve liter melk

4 grote eieren

50 gram gist (verse, van pakjes uit de koeling)

1 flesje rum aroma van Dr. Oetker

2 pakjes vanillesuiker

10 gram zout

Olie of frituurvet
Kristalsuiker of basterdsuiker om de nonnevotten na het bakken te bestrooien.

Bereiding:

Bloem en zout in een kom doen en goed door elkaar mengen. Ook de suiker en de vanillesuiker er goed doorheen mengen. Maak in het midden een kuiltje. Brokkel de gist in een mok. Laat de margarine in een pannetje langzaam smelten en doe er dan de melk bij. Het mengsel moet handwarm, maar niet te warm zijn, want dat is niet goed voor het aanmaken van de gist.

De gist aanmaken

Maak met een scheutje van het handwarme/lauwe mengsel de gist aan en giet de vloeibare gist in het kuiltje van de bloem. Doe ook de rest van het boter/melk mengsel er doorheen en mix tot het een glad deeg geworden is. Voeg hier de eieren een voor een bij en ook de andere ingrediënten. Klop door tot alles goed vermeng is en het deeg goed gekneed is.

Het rijzen

Laat het deeg onder een vochtige doek een uur rijzen. U kunt dat bijvoorbeeld doen door de kom in een oven op 30 graden te zetten of de kom in een bak met handwarm water te zetten. Kneed na het rijzen het deeg nog even goed door.

De vorm maken

Vorm van een stukje deeg een lang rolletje en leg de uiteinden daarvan in een knoop. Zorg er wel voor dat er in het midden altijd een gat overblijft, want het rijst anders (ook in het vet) tegen elkaar en wordt dan geen mooie strik. Leg de nonnevotten op met bakpapier belegde bakplaten en laat ze onder een doek in de oven nog een half uur rijzen.

Frituurvet

Verwarm het (verse!) frituurvet op 180 graden en bak de nonnevotten tot ze goudbruin zijn. Eenmaal moeten ze daarbij gekeerd worden om ook de andere kant goed te laten bakken.

Afwerking:

Leg de gebakken nonnevotten op keukenpapier en bestrooi ze na twee minuten afkoeling met kristalsuiker of basterdsuiker, naargelang u het het lekkerste vindt. Laat ze verder afkoelen.

Bewaren:

Nonnevotten blijven, net als oliebollen, gemakkelijk een paar dagen goed, maar worden na verloop van tijd wel wat droger. Als u ze in de diepvries wilt bewaren, strooi er dan liever geen suiker over. Na verloop van tijd kunt u ze in de magnetron opwarmen en met suiker bestrooien. Ze smaken dan even goed als vers. Net als oliebollen en nonnevotten zijn ook wafels zijn het lekkerst als u ze zelf gebakken hebt.

Home

Beter opvoeden geldt niet alleen voor de ouders

Beter opvoeden door ouders en leerkrachten

Beter opvoeden is niet gemakkelijk. De opvoeding van onze jeugd staat altijd in de belangstelling. Minister Plasterk riep ooit ouders op “hun kinderen een betere opvoeding te geven”. Lovenswaardig, maar de overheid mag de hand best in eigen zak steken. Zij is er voor een gedeelte zelf de oorzaak van dat ouders en leerkrachten minder tijd hebben voor het opvoeden van kinderen.

Alle kosten zijn gestegen

De laatste tientallen jaren zijn niet alleen de belastingen sterk gestegen. Ook de zorgkosten, de kosten van de energie, verzekeringen, huizen en hypotheken gingen omhoog en ga zo maar door. Het is moeilijk geworden om met een enkel inkomen een huishouden te bekostigen. Vaak zijn er twee inkomens nodig om de zaak rond te krijgen en de kinderen de gelegenheid te geven om hun studie te kunnen volgen. Beter opvoeden is dan ook niet alleen een taak van de ouders, maar ook de overheid moet haar verantwoordelijkheid daarin nemen.

Twee inkomens zijn vaak noodzakelijk

Ouders kunnen er meestal niet onderuit om anderhalf of twee inkomens binnen te halen om alle lasten van hun huishouden te kunnen betalen. Hun kinderen moeten vaak naar de (ook alweer dure) kinderopvang of naschoolse opvang. Daar hebben de ouders zelf geen of weinig invloed op de opvoedingsregels die er gehanteerd worden. Als de kinderen thuis komen, zijn de ouders vaak moe van het werk. Zij moeten dan nog eten koken of hebben andere huishoudelijke taken te doen. Daardoor kunnen zij zich dan ook niet altijd intensief met het opvoeden van hun kroost bezighouden. Het nadeel is dat ouders op die manier weinig tijd krijgen om hun kinderen de opvoeding te geven die zij in een maatschappij zonder deze hoge druk zouden kunnen en willen geven.

Ook leerkrachten moeten beter opvoeden

De scholen hebben jarenlang gezongen dat zij geen opvoedende taak, maar een onderwijzende taak hebben. Dat klopt niet en daar zijn ze intussen ook wel achter. Onderwijzen betekent ook opvoeden en dus beter opvoeden dan tot nu toe op scholen gebeurde. Onderwijzen kan immers pas als de jeugd ook luistert en luisteren doet ze slechts naar diegenen die gezag hebben. Het gezag van de leraar is echter stelselmatig afgebroken. Evenals de politie agent moest de leraar een vriend van de kinderen zijn en op gelijke hoogte met hen kunnen praten. Dat werkt echter totaal niet.

Overwicht hebben bij het opvoeden

Zonder enig overwicht neemt een kind weinig van ouders of leraren aan. Heeft het kind echter respect voor zijn opvoeders en heeft het in de gaten dat deze in staat zijn om hem belangrijke zaken bij te brengen of hem wegwijs te maken in de maatschappij, dan ligt de zaak anders. Daarvoor is echter een bepaalde afstand in de verhouding noodzakelijk. Zodra een puber het idee heeft dat hij zijn ouders en/of leraren op dezelfde manier kan behandelen (of uitschelden) als zijn leeftijdgenoten, neemt hij ook niets meer van hen aan en is alle moeite die deze personen aan hem besteden verloren tijd. Niet alleen liefde, maar ook respect spelen dus een hele grote rol bij het beter opvoeden van onze kinderen.

 

Geen “u “, maar “jij” en “jou”

De leraar mocht met “jij” en “jou” aangesproken worden, wat de afstand zou verkleinen. Dat klopt inderdaad, maar die afstand is nu juist nodig om te kunnen onderwijzen. Scholen hebben daarnaast de jeugd voor een groot gedeelte van de dag onder hun vleugels. In die tijd behoren zij ook de opvoeding te regelen, liefst in samenspraak en op hetzelfde niveau als de ouders. Leraren hebben immers niet voor niets pedagogie en psychologie in hun opleiding zitten. Een leraar die bijvoorbeeld merkt dat er kinderen in een groep gepest worden, moet daar meteen en daadkrachtig tegen optreden. Hij/zij moet de ouders van pester en van het gepeste kind waarschuwen en met hen een gesprek aangaan.

 

Ook bedrijven hebben een taak binnen de opvoeding

Bedrijven maken steeds meer reclame waarin ze hun klanten met “jij” aanspreken. Zij denken dat dit de afstand tussen het bedrijf en de klant verkort, maar in feite is het een respectloze aanspraak van hun klanten. De jongeren zijn daar vaak al aan gewend, maar de ouderen ergeren zich vaak aan deze manier van aanspreken. Kijk er de omgangsvormen maar eens op na. Het “heurt” niet zo. Beter opvoeden zou ook moeten betekenen dat alle volwassenen in onze maatschappij de omgangsvormen en het respect zouden moeten uitdragen naar anderen en vooral naar de jeugd toe. Alleen al voor hun latere sollicitatiegesprekken zou dat van voordeel zijn.

 

Ook de politie heeft een taak bij het beter opvoeden

Evenals het lerarenkorps heeft ook de politie bij de jeugd gezag verloren en zal dat terug moeten winnen. Ook de politie heeft een taak als opvoeder. De administratieve regels bij de politie zouden een stuk minder moeten, waardoor er vaker politie op straat zou zijn en er meer en direct gereageerd zou kunnen worden. Als er bijvoorbeeld in winkelcentra niet gefietst mag worden, moet dat ook gecontroleerd en niet getolereerd worden. Opvoeden is immers ook een taak van politie en andere gezagsdragers binnen de maatschappij.

 

De overheid eveneens

De overheid heeft boter op het hoofd. Ze kan de burger niet steeds meer laten betalen voor haar eigen wanbeleid. Als de burger ziet dat zijn belastinggeld naar projecten gaat die onnodig duur in de markt gezet worden, of die helemaal onzinnig zijn, verliest hij of zij het respect voor de overheid en zal als hij kan, de belasting ontduiken. Zeker als hij niet veel te besteden heeft en zelf steeds meer moet woekeren om rond te komen.

 

Respect moet verdiend worden

Niemand krijgt zomaar respect. Respect krijgt een ouder van een kind als het merkt dat die ouder er altijd voor hem is en ook alleen beslissingen neemt die in zijn belang zijn. Als dat respect er niet is kan de ouder het kind ook niet opvoeden. Een leraar krijgt pas respect als zijn pupillen weten dat hij interesse in hun persoonlijkheid heeft en hen met de beste bedoelingen naar hun diploma toe werkt. Respect krijgt de politie als ze daadkrachtig kan en mag optreden en niet bang is om ook opvoedend op te treden. Respect krijgt de overheid van haar burgers als die zien dat de overheid hen serieus neemt en de gezagdragers in alle openheid zelf ook de regels voor gezag en orde in acht nemen.

Burgers zijn niet dom

De laatste verkiezingen waren een voorbeeld van gekonkel, toneelspel en manipulatie door de media en geenszins een uitslag waar de burgers mee tevreden waren. De burgers van nu zijn niet dom. In den Haag zitten beslist niet meer hersens dan onder de burgerij. Het is dan ook een groot vraagteken, waarom de diverse leiders van de partijen zich gedragen als kleuters, die niet met elkaar kunnen en willen samenwerken.

 

Lobbyen

Als de overheid het gezag wil herstellen, zou ze eens moeten beginnen met het uitbannen van het zogenaamde lobbyen. Belanghebbenden praten in den Haag met Kamerleden, staatssecretarissen en ministers om het belang van hun gemeente of bedrijf naar voren te brengen. Wel wordt er gesproken over de “bouwfraude”, maar is een directeur die met een Kamerlid of minister praat over het aanpassen van een wet niet net zo verkeerd bezig? En is de minister die daar gehoor aan geeft en het belang van dat bedrijf  in de Kamer naar voren brengt als zijnde het belang van het land niet eveneens fout? Waarom wordt daar nooit iets van gezegd? Iedereen kent immers wel het spreekwoord van de balk in het eigen oog!

Goed voorbeeld geven

Wie beter wil opvoeden moet beginnen met zelf het goede voorbeeld te geven waar het omgangsvormen en sociaal gedrag betreft. Het werkt pas als de jongeren de voorbeelden om zich heen zien. Niet alleen bij ouders, maar ook bij alle gezagsdragers van de maatschappij.

Er moet inderdaad iets veranderen, maar op elk niveau en niet alleen in de opvoeding. Beter opvoeden is inderdaad een taak van ouders, maar het kan alleen als iedereen in onze maatschappij mee doet.

Home