Ik heb eindelijk mijn eigen plantjes gepoot

Mijn eigen plantjes zijn eindelijk gepoot

Voorjaar na de ijsheiligen! Mijn eigen plantjes zijn eindelijk gepoot! Het is gebeurd. Ik heb de stekken van de geraniums en fuchsia’s de hele winter goed verzorgd, maar nu moesten ze echt naar buiten. Nu staan ze in de volle grond. Dit jaar hebben ze lang moeten wachten. Het wilde maar niet warmer worden. Zolang er nog vorst aan de grond gemeld werd, durfde ik het risico niet aan. Nu is de nachttemperatuur eindelijk aan het stijgen en is het gevaar geweken. Ik kan me niet herinneren wanneer we voor het laatst nog na 14 mei nachtvorst hadden.

Zelf gestekte zomer plantjes

Mijn zelf gestekte plantjes zijn de laatste anderhalve week nog eens flink gegroeid. Ik heb ze maar tegen de muur van het huis gezet, zodat ze een ruggensteuntje hebben. Ze wekken mijn medelijden op, want ze staan nu als een paar doorgeschoten, gammele soldaatjes te wiegelen in de wind. Ik weet echter uit ervaring dat ze over een maand al volop uitgeschoten zijn en hun stevigheid weer teruggevonden hebben. Daarna bloeien ze de hele zomer uitbundig. Het is elk jaar weer genieten.

Geraniums en fuchsia’s bloeien vaak uitbundig

Geraniums zijn dankbare planten, evenals fuchsia’s, en lavendel. Gemakkelijk te stekken, gemakkelijk over te houden en met een prachtige bloei. Vooral de oude soorten, waar ik er nog een flink gedeelte van heb. Speciale soorten van vooral geraniums die men niet in de winkels of in tuincentra ziet. Ik zet ze niet te ver van elkaar af, zodat het allemaal lekker dichtgroeit. Tegen augustus is de voortuin dan ook bedekt met groen en bloemen. Het onkruid krijgt er dan weinig kans. Soms zie ik ineens een lange stengel van onkruid er bovenuit schieten, maar de hele zomer, tot diep in de herfst, hoeft er niet geschoffeld te worden. In de open plekken zaai ik nog wat leeuwenbekjes. Die schieten omhoog en bloeien tegen de tijd dat de geraniums wat minder bloemen geven.

Plantjes van kamille kruid

Kamille kruid is sterk en hardnekkig, maar dat is juist fijn. Op plaatsen waar gegraven is, of waar nieuwe wegen en bedrijven aangelegd worden, ziet u meestal koolzaad en kamille het eerst verschijnen. Het koolzaad met zijn helder gele kleur van de bloemen en het wit van het kamille kruid passen perfect bij elkaar en bedekken de kale grond totaal. Plantjes van het kamille kruid komen ook vaak vanzelf tussen de bloemen in onze tuinen omhoog. Wie die laat staan krijgt er dus gratis bloemen bij. U hoeft ze alleen uit te trekken als ze uitgebloeid zijn. Het wit van de bloemetjes staat altijd heel vrolijk tussen de bonte verzameling geraniums. Ze voegen er echt wat aan toe. Ook knoopjes kruid mag om dezelfde reden in de tuin blijven staan.

 

De uitgebloeide plantjes van de vergeet-mij-nietjes

Uitgebloeide planten van de vergeet-mij-nietjes kunt u gewoon uit de grond trekken. Schud ze na het uittrekken even goed boven de grond uit, zodat de zaadjes eruit vallen en u volgend jaar weer een lichtblauw gekleurde tuin hebt. Plantjes van vergeet-mij-nietjes zijn erg sterk. Ze zijn wel tweejarig. De zaadjes zullen deze zomer plantjes vormen die het komende voorjaar weer in bloei staan. Ze kleuren de tuin en zijn meestal netjes voor 15 mei uitgebloeid, waarna ze verwijderd kunnen worden en er weer plaats is voor de eenjarige zomerplanten. Ideaal! In de winkel kosten dergelijke plantjes vaak anderhalve euro of meer, maar een keer gekocht, kunt u er op die manier jarenlang plezier van hebben. Een tuin hoeft op die manier echt niet duur te zijn.

 

Plantjes vermeerderen

De meeste planten zijn gemakkelijk te vermeerderen. Leg eens een tak van een bessenstruik op de grond. Doe er wat grond overheen en het volgende jaar hebt u een tweede bessenstruikje. Dat lukt met meer planten. Een tak van een kronkelwilg hoeft u in het voorjaar slechts een week of twee in het water te zetten en ze heeft al wortels.

De ribes is een plant van de bessensoort

Wist u overigens dat de ribes ook een plant van de bessensoort is? Ze bloeit in het voorjaar als een van de eerste struiken met leuke, rode bloemen trosjes. Haar bessen zijn net zo blauw als die van de blauwe bessenstruik, maar beslist niet eetbaar. Haar bladeren lijken echter als twee druppels water op de bladeren van de aalbessenstruiken, de struiken van de witte bessen en de struiken van de kruisbessen.

Varens zijn mooi en gemakkelijk

Varens, die een tuin vaak een mooie indruk van een bos geven, vermeerderen zichzelf. Daar hoeft u niets aan te doen. Ze moeten alleen uitgetrokken worden op plaatsen waar u ze niet wilt hebben. Ook kunt u ze, als ze te breed worden, halveren.

Een mooie tuin laat men vaker met rust

Een mooie tuin is een tuin, waar u allengs alleen nog maar planten hoeft te snoeien, te halveren of in toom te houden. Regelmatig komen er als vanzelf nieuwe planten in voor. Dat is te danken aan de vogels, die de pitten en zaden uit hun voeding weer uitscheiden. Die wortelen dan soms in uw tuin. Zo vindt u soms digitalis (vingerhoedskruid), jonge coniferen, taxus, een kersenboompje of een lijsterbes. Via eekhoorntjes krijgt u soms zelfs een hazelaar in uw tuin. Eekhoorntjes verstoppen in het najaar hazelnoten overal waar zachte grond is. Wie elke week schoffelt, mist al dat moois van nieuwe plantjes. Na de voorjaarsbeurt hoeft er in de tuin niet al te veel meer te gebeuren. Af en toe met een snoeischaar naar buiten is eigenlijk meestal al genoeg.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, tekstverwerker en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor met een goede computer, gecombineerde printer, scanner, enzovoort. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een ontwerp voor een sprookjesboek voor kinderen van 3 tot 8 jaar, waarvoor de sprookjes al klaar liggen. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.