De euro: duur of niet?

Duur uit met de euro, of valt het mee?

Mooie winterbeelden zijn gelukkig niet duur. Daar kunnen we zonder de dure euro van genieten.

Mooie winterbeelden zijn gelukkig niet duur. Daar kunnen we zonder de dure euro van genieten.

Na verloop van tijd went men overal aan. Zo ook aan de euro. Het was een hele omslag en vooral de ouderen rekenden de euro nog jaren later om naar guldens. Geen wonder. Zij waren ermee groot geworden en in het begin bleek ook alles flink duur te worden, hoewel de politiek en de media ons wilden wijsmaken dat de euro het leven niet prijziger gemaakt had. Op allerlei manieren werden daar dan “bewijzen” van geleverd. Toch hebben de euro en de crisistijd daarna veel invloed op de prijzen en de omgang daarmee gehad. Daarnaast zijn ook de bedragen die naar Brussel vloeiden omhoog gegaan. Al met al kunnen we wel zeggen dat de komst van de euro, de gestegen belastingen en de crisistijd toch ons leven beïnvloed heeft.

 

Gevolgen van de EG

Het faillissement van een aantal banken, de leningen aan Griekenland en ander Zuid Europese landen hebben hun invloed op de economie en de prijs van de euro in heel Europa gehad, maar niet zoveel als waar men ons bang voor maakte. Eigenlijk valt het allemaal wel mee. Alleen merken de laagste inkomens toch dat men tegenwoordig minder kan doen met een WW uitkering dan in de tijd van de guldens.

Politici zijn nu positief over de toekomst

Dat komt echter niet alleen door de invoering van de euro, maar meer door de betalingen aan Brussel, de bezuinigingen van de overheid, de lagere pensioenen en de hogere belastingen. De vooruitzichten lijken nu wat beter, maar de verkiezingen moeten nog komen. Het gevolg is dat veel politieke partijen de situatie rooskleurig voorstellen. Wat er dan na de verkiezingen door het nieuwe kabinet besloten wordt, staat nog te bezien. Dat kan immers weer een heel ander verhaal worden.

Angst voor de Brexit door de opstelling van de media

Nu maakt men ons weer bang voor een achteruitgang vanwege de Brexit. Niemand, echt niemand, weet precies wat het inhoudt en of het een positieve of negatieve invloed zal hebben. De media maken de mensen bang met doemscenario’s, maar is dat logisch? Het is immers koffiedik kijken. De politici in Brussel zijn slechts bang dat ze hun invloed gaan verliezen. Ook in andere landen is hun macht tanende. Veel mensen hebben genoeg van de beslissingen die daar boven onze hoofden en zonder onze instemming genomen worden.

De handel gaat gewoon door

De bangmakerij is niet gerechtvaardigd. Engeland is dan wel voor een deel uit de EU gestapt, maar de EU zal toch met de Engelse overheid afspraken moeten maken over de handel. Daar zal Engeland echt niet slechter uit naar voren komen. Engeland is een grote handelspartner die ook door Brussel niet genegeerd zal worden. Er zullen dus vast en zeker goede voorwaarden gesteld worden, waar de Britten echt niet slechter van zullen worden.

De deal met Turkije

De Britten hoeven zich echter niet meer aan de deal met Turkije te houden, waar het de opname van asielzoekers betreft. De reden van de Brexit lag voor een groot gedeelte aan de instroom van asielzoekers. Ook in Europa is niet iedereen het daarmee eens. De indruk is dat de grootste en machtigste landen teveel mensen op korte termijn hebben binnengelaten.

Conflicten oplossen

Met het oog op eventuele terroristen had men beter Turkije kunnen helpen met het opzetten van kampen voor economische vluchtelingen en daar voor onderwijs en de nodige structuur zorgen. De echte vluchtelingen uit de oorlogsgebieden moeten natuurlijk gemeenschappelijk geholpen worden. Dat is zonder kijf. Daarnaast moeten de conflicten met ISIS en met President Assad zo snel mogelijk opgelost worden, zodat de vluchtelingen terug kunnen naar hun eigen land. De huidige afspraken met Turkije zijn fout. Omgekeerd had Turkije de EU dankbaar moeten zijn. Nu denkt de EU dat ze wat bij Turkije goed moet maken.

Medelijden met de kinderen

Vluchtelingen die met hun kinderen in louche bootjes stappen zijn niet goed bezig. Zo langzaam moet men toch ook aan de kust van Turkije en Marokko de verschrikkelijke waarheid wel kennen. Veel vluchtelingen verdrinken, omdat de mensensmokkelaars alleen oog voor het geld hebben en zonder schuldgevoelens hele families in krakkemikkige bootjes laten vertrekken. De kinderen zelf kunnen daar niets aan doen.

Griekenland, Spanje en Italië

De zuidelijke landen zitten er maar mee en weten niet hoe ze het grote probleem moeten oplossen. De politici in Brussel had daar al een paar jaar geleden oplossingen voor moeten vinden, maar ze lieten die landen aan de buitengrens van Europa maar aanmodderen. Jammer. Het had zo ver niet hoeven te komen.

Hoge kosten

Al met al heeft het asielzoekersprobleem voor hoge kosten gezorgd. Hoger dan vermoedelijk nodig was, als men sneller geholpen had. Ook die last drukt op elk land binnen de EU. Het is te hopen dat men er snel de juiste oplossingen voor vindt en niet blijft treuzelen. Dat is niet goed voor ons, maar ook niet goed voor al die mensen die op de vlucht zijn en misschien hier niet eens kunnen aarden.

Goed omgaan met geld en met onze moraal

Al met al heeft de euro ons leven duurder gemaakt. Ook de beslissingen van Brussel zijn daar echter debet aan. Er is niets aan te doen. Wij zullen zelf moeten zorgen dat we het hoofd boven water houden. Geld regeert het land, zegt men, maar het mag ons hoofd en ons fatsoen niet regeren.
Wilt u meer weten, of moet u bezuinigen en hebt u veel tips nodig? Ik heb er een zeer uitgebreid en gevarieerd boek over geschreven.

&nbsp