Besparen

Besparen en zuinig zijn

Besparen is tegenwoordig vaak een noodzakelijk kwaad. De een heeft teveel geld, de ander te weinig en een derde kan  redelijk rondkomen van zijn inkomen. We krijgen echter bijna allemaal met het besparen te maken, want iedereen moet meer BTW en meer belasting betalen, terwijl er toch meestal niet meer geld binnenkomt. Wie een baan met een goed salaris heeft, of zelf als ondernemer een bedrijf heeft, komt er wel aan (en vaak nog gemakkelijker vanaf) maar de vaste banen zijn in deze tijd aan het uitsterven.

Tijdelijke banen

Er zijn tijdelijke banen, flexwerk en noem maar op. Het betekent voor de betrokkene vaak alleen dat hij of zij maar moet zien om aan werk te komen. Dat is vaak niet gemakkelijk, vooral wanneer men boven de veertig is of een lichamelijke handicap heeft. Daarbij vallen velen af en toe terug op een uitkering. Niet iedereen is daar blij mee, want het is immers geen vetpot, maar het geeft vaak even de nodige ruimte om nieuw inkomen te vinden. Intussen moet men dan wel besparen.

 

Besparen op het inkomen

Voor veel mensen is het dan ook een dagelijkse strijd om te besparen op het inkomen. Vooral als men het eerst met het verdiende geld best ruim heeft gehad is het moeilijk om een aantal uitgaven terug te draaien. Toch zijn er veel mogelijkheden te bedenken om te kunnen besparen en daarbij gaat het niet alleen om overmatige zuinigheid. Sommige dingen zijn zelfs gewoon leuk om te doen. Vooral als u zelf dingen met uw eigen handen kunt maken, waar u in de winkel flink voor zou moeten betalen. Op die manier kan besparen een verrijking zijn van het leven.

Ideeën om te besparen. U kunt bijvoorbeeld zelf:

Planten stekken

Zo kunt u in het voorjaar op de uitgaven besparen door planten zelf te stekken en te kweken voor de eigen tuin of als presentje voor verjaardagen.

Bakken

Voor feestjes zelf cakes, taarten en vlaaien te bakken en voor een hartige hap bij de borrel bijvoorbeeld lapjes kaas op stokbrood even in oven of magnetron te leggen. Wie zelf niet kan bakken kan bijvoorbeeld van een cake een taart maken door deze door te snijden en er lagen slagroom, jam en/of fruit tussen en op te leggen.

Kleding te maken

Niet alleen voor kleine kinderen, maar ook voor uzelf. U kunt voor de kleding van kleine kinderen daar zelfs, met behulp van een goed patroon, de afgedragen kleding van de ouders voor gebruiken.

Washandjes maken

Dat gaat prima van gedeeltelijk kapotte handdoeken die u niet meer als handdoek kunt gebruiken.

Versleten meubels vervangen

Bijvoorbeeld via de kringloop of op marktplaats te zoeken. Soms worden er zelfs meubels aangeboden in goede toestand die gratis af te halen zijn.

Het schilderwerk aan het huis verzorgen

Natuurlijk alleen als men een vaste hand heeft en er eerst tips en aanwijzingen voor gezocht heeft.

Een kale muur van een kamer opvrolijken

door bijvoorbeeld:

  • bij elkaar passende, gedroogde grassen en bloemen op een plaat te plakken en in te lijsten,
  • een foto uitvergroten en in te lijsten om zo een kamermuur op te vrolijken
  • zelf schilderijen of tekeningen te maken voor wie daar handigheid in heeft
  • handwerk in te lijsten (wat ook in de nog goede lijst van een lelijk schilderijtje kan dat op die manier een tweede leven krijgt).

Vers eten koken

Liefst vers en van producten uit de regio (uit een boerderijwinkel) en dat zonder klaargemaakte zakjes soep, sauzen, e.d. (is bovendien meestal smakelijker en veel gezonder dan het kant-en-klaar spul uit de supermarkt.)

Kruiden en groenten kweken

Op de vensterbank, op balkon of, nog beter, in de eigen tuin. Tomaten zijn gemakkelijk te kweken. Ze kunnen alleen niet tegen de directe regen, maar hebben wel veel water nodig. Aardbeien zijn eveneens niet moeilijk te kweken.

Fruitstruiken in de tuin planten

Dat kan gewoon tussen de bloemen, daar merkt niemand wat van. U kunt ook een druif of bramenplant tegen een muur of langs een pergola laten klimmen

Een compostbak gebruiken

Of, als de tuin groot genoeg is, een compost put in de tuin te graven.

Gebruik uw eigen fantasie

Niet iedereen is natuurlijk even handig in alle bovenstaande onderwerpen, maar op internet kan iedereen voldoende informatie over elk onderwerp vinden. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om te besparen. Misschien brengt dit lijstje u alweer op andere ideeën! Het zijn manieren om wat beter rond te kunnen komen van het geld dat er binnenkomt en het is in elk geval beter dan steeds meer geld te lenen en steeds dieper in de schuldenval te raken.

Wilt u meer tips en meer mogelijkheden? Ik heb er een leuk en uitgebreid boek over geschreven. Te bestellen bij de Limburger.

 

Lenen kost altijd extra geld!

Bedenk altijd dat geld lenen ook altijd extra geld kost. Een tweedehands auto van € 5000,- die gefinancierd wordt, hebt u aan het einde van de rit bijna dubbel betaald of nog erger. Naast dit alles is er de mogelijkheid om wat bij te verdienen door eens flink op te ruimen en overbodige dingen op een rommelmarkt te verkopen of er foto’s van te maken en op marktplaats te zetten, waarbij u natuurlijk wel met de nodige voorzichtigheid te werk moet gaan.

Mogelijkheden om te besparen of om meer geld binnen te krijgen zijn er genoeg. Het valt in elk geval te proberen.

Home

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, tekstverwerker en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor met een goede computer, gecombineerde printer, scanner, enzovoort. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 18 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een ontwerp voor een sprookjesboek voor kinderen van 3 tot 8 jaar, waarvoor de sprookjes al klaar liggen. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.