15 Mei is het einde van de ijsheiligen termijn

15 Mei maant tot voorzichtigheid

Zomerplanten mogen pas na 15 mei (na de feestdagen van de ijsheiligen) naar buiten.
Zomerplanten mogen pas na 15 mei (na de feestdagen van de ijsheiligen) naar buiten.

15 Mei is de eindtermijn van de ijsheiligen. Het is de dag, waarop u kunt beginnen met het planten van de eenjarige zomerplanten. Vaak voorspelt men voor die tijd nog lage temperaturen. Zoals bijna elk jaar moet het voor 15 mei (het einde van de ijsheiligentijd) nog eventjes echt koud en guur worden, of nachtvorst geven. Verraderlijk! Vooral voor de boeren die fruit telen is dat een periode om goed op te passen. De fruitbomen moeten beregend worden als er nachtvorst dreigt. Dat beschermt hen tegen de vorst.

Aanbieding van eenjarige zomerplanten in tuincentra

In de tuincentra en bij de supermarkten worden de eenjarige zomerplanten al vanaf begin april volop aangeboden. Het is erg verleidelijk om ze na aankoop ook maar meteen te planten, maar dat is nu eenmaal niet verstandig, want als het dan een nacht vriest, kunt u weer van voren af aan beginnen. Wie de plantjes dan al goedkoop koopt, moet die wel nog een maandje goed verzorgen. Niet planten dus, maar regelmatig water geven en even binnen zetten als er nachtvorst dreigt.

Wie zijn die ijsheiligen?

Het begrip “ijsheiligen” bestaat al heel lang. Die ijsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pancratius, St. Servatius en St. Bonifatius. De feestdagen daarvan vallen immers op 11, 12, 13 en 14 mei. Het is een bekend feit dat het juist omstreeks die tijd ’s nachts vaak nog even vriest, waardoor de zomerplanten het laten afweten. Dat wil niet zeggen dat het vanaf 11 tot en met 14 mei ’s nachts kan vriezen! Nee, het gaat er alleen om dat het voor 15 mei (dus in de eerste twee weken van mei) nogal eens nachtvorst kan geven. Vandaar ook de naam “ijsheiligen”. Na die ijsheiligen kan het best nog wel eens wat vorst aan de grond geven, maar dat is toch slechts sporadisch.

Eenjarige zomerplanten pas planten na 15 mei

Eenjarige zomerplanten, zoals begonia’s, vlijtige Liesjes, afrikaantjes, ageraten, salvia’s, geraniums en fuchsia’s, enzovoort, kunnen helemaal geen vorst verdragen. Vaak is het eind april, begin mei al mooi weer met zachte temperaturen, maar dat betekent nog niet dat het al zomer wordt. Vaak volgt er dan nog even een koude, gure periode op.

Plantjes kopen, maar niet voor 15 mei in de volle grond zetten

U kunt de plantjes wel altijd in de aanbieding kopen, maar verzorg ze dan liever nog even in de bakjes tot het 15 mei is. Tot die tijd moeten ze op een beschutte plaats blijven, bijvoorbeeld vlak tegen de muur van het huis en dan nog liefst in een hoekje. Wordt er nachtvorst voorspeld, zet ze dan bovendien een nachtje binnen of in de garage.

Eigen stekjes binnenhouden

Ook uw zelf gestekte fuchsia’s en geraniums moeten achter de ramen blijven staan tot het 15 mei is. Plant ze liever niet eerder in de tuin. Sommige mensen planten zomerbloeiers wel eens vroeger vanwege een communiefeest, een trouwfeest of een andere feestelijke gelegenheid. Hebt u pech, dan vriest het en heeft bijvoorbeeld de helft van de geraniums plotseling roodbruin blad. Ze doen er dan een maand langer over om opnieuw te gaan bloeien en missen dan net de beste groeimaand van het jaar.

Bloemen in overvloed

“Geduld is een schone zaak”, luidt het spreekwoord en het klopt. Wie geduld heeft, zal pas na 15 mei letterlijk de bloemetjes buiten zetten en krijgt daarvoor dan als dank een zomer lang een overvloed aan bloemen. Wel de grond van tevoren goed omwerken en mesten.

Na 15 mei ook op de temperatuur letten

Houd echter ook na 15 mei de temperatuur in de gaten. Het kan ook dan nog wel eens een nachtje wat vorst aan de grond geven. Mocht dat ooit voorspeld worden, dan gebeurt dat meestal in een heldere nacht. Dek de pas geplante zomerplantjes dan af met wat plastic of kranten, of zet er een ruime bloempot overheen, zodat ze beschermd zijn. Het is even wat werk, maar het loont. Meestal is dat echter na de verjaardag van de ijsheiligen niet meer nodig.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.