De uitgaven voor Kerstmis zijn te beperken

Uitgaven voor Kerstmis zijn te beperken

Uitgaven voor Kerstmis zijn, samen met de uitgaven voor de jaarwisseling, vaak de sluitpost van december. Veel mensen zien op tegen de decembermaand vanwege de extra uitgaven met Sinterklaas, Kerstmis en de jaarwisseling. Zeker nu alles alweer veel duurder geworden is.

De uitgaven voor een kerststukje zijn minimaal als u het zelf maakt. Alleen de kaarsen en eventueel wat groen. De rest hebt u meestal al in huis of kunt u uit de tuin halen.
De uitgaven voor een kerststukje zijn minimaal als u het zelf maakt.

Dat hoeft eigenlijk helemaal niet, als men maar weet hoe er met weinig geld toch veel gerealiseerd kan worden. Dat betekent meestal wel dat er meer zelf gedaan moet worden, maar ook dat hoeft niet negatief te zijn. Zelf bakken brengt bijvoorbeeld een heerlijke lucht in huis. Echte dennentakken ook en veel werkzaamheden kunt u al van tevoren klaar maken.

Uitgaven worden beperkt door een krap budget

Tegen Kerstmis komt bij veel gezinnen de bodem van het maandinkomen gevaarlijk dichtbij. Vooral als er aan het begin van de maand al Sinterklaas gevierd is en er voor de kinderen cadeautjes gekocht zijn. Met Kerstmis moet er een boom komen, kunststof of echt, allebei kosten ze geld. Daarnaast willen veel gezinnen uit eten en de winkels liggen vol met allerlei lekkers. Het is moeilijk om daar weerstand aan te bieden. Het is een lastige tijd voor mensen met een klein budget, die toch zichzelf en hun gezin de gezelligheid van de feestmaand niet willen ontzeggen. Zij kunnen zich vaak niet permitteren om daar veel uitgaven voor te doen.

Uitgaven voor de kerst boodschappen

Plan van tevoren wat u met Kerstmis wilt eten en stel uw lijstje voor de benodigdheden van tevoren thuis samen. Bedenk daarbij dat alle kant-en-klaar gemaakte etenswaren duurder zijn dan de zelfgemaakte en beslist niet altijd even lekker. Maak het diner met verse groenten en fruit die voor het grootste gedeelte uit de regio komen en in dit seizoen op de markt zijn. Op een van de pagina’s van mijn website staat bijvoorbeeld het recept van een heerlijke preitaart. Koop niet teveel en laat u niet verleiden door wat er allemaal in de winkels ligt, want dan neemt u meestal teveel mee naar huis. Ga ook altijd boodschappen doen met een van tevoren gemaakt lijstje van wat u nodig hebt.

Uitgaven voor het kerstdiner

Het budget voor het kerstdiner hoeft niet uit te stijgen boven het bedrag dat u voor andere feestelijke diners uitgeeft. Vaak haalt u immers teveel in huis en zit u naderhand met veel teveel restjes in de koelkast. Maak een werklijstje. op die manier kunt u de dag voor Kerstmis alle voorbereidingen al zonder stress doen. Op kerstdag moet u dan alleen de noodzakelijke handelingen eraan verrichten. Maak ook alleen iets klaar waarvan u weet dat het u goed lukt. Gerechten, waarvan u weet dat uw gezin en uw gasten lekker zullen vinden. Een nieuw recept moet altijd eerst uitgeprobeerd worden, want als het niet goed lukt, zit u op kerstdag onnodig in de stress.

De uitgaven voor Kerst cadeautjes zijn eveneens te beperken

Hebt u geen Sinterklaas gevierd en worden er met Kerstmis cadeautjes gegeven, zoek dan eens op internet. Op marktplaats is bijvoorbeeld veel te vinden, maar ook op kerstmarkten. Bekijk tevens de folders en zoek naar aanbiedingen. Veel mensen hebben tegenwoordig een ja-nee sticker op de deur, maar op die manier loopt men ook de aanbiedingen mis. Geef jonge kinderen geen te dure cadeaus. Vaak kennen zij de waarde van het geld niet eens. Ze zijn meestal al heel blij met een mooi verpakte, grote en glimmende kerstbal aan een rood lint. Vooral als ze ie op hun kamer mogen ophangen. Dat kost bijna niets, maar is een erg leuke verrassing.

Een mini kerstboom vinden kinderen vaak erg leuk

Ook een mini kerstboompje voor hetzelfde doel doet het altijd goed. Daarnaast is knutselmateriaal altijd welkom, evenals viltstiften, gekleurd papier, een schetsboek, een puzzel, enzovoort. Bij winkels als de Action, Zeeman, Wibra, Lidl en Aldi kunt u vaak voor weinig geld leuke cadeautjes kopen. Handige ouders van kleine kinderen kunnen poppenjurken, kindertruitjes, kinderkleding, muts en sjaal voor hun kinderen maken. Ook een zelf getimmerde parkeergarage, poppenwagen of bolderwagen is een goede vervanging voor gekochte cadeaus die meestal toch duurder zijn.

Kerstkaarten hoeven niet duur te zijn

Het zelf maken van kerstkaarten kan op verschillende manieren. Zo kunt u bijvoorbeeld een foto maken van uw kerstboom of kerststal, een leuk engeltje op de schouw, een kerstster, een zelfgemaakt kerststukje en noem maar op. Zet de foto’s op uw computer, zoek er een leuke uit, bepaal de maat en druk hem dubbel of vierdubbel uit op een iets dikker vel papier. Snijd of knip de kaarten uit. Natuurlijk iets kleiner dan een normale enveloppe, zodat de kaart er ook in kan. Zet uw wens op de achterkant of bij een dubbele kaar binnenin. Teken of plak wat sterretjes bij het plaatje. Vaak vinden uw kinderen het heel erg leuk als ze u daarbij mogen helpen. het is ook voor hen bovendien een leuke voorbereiding op het kerstfeest.

Digitale kaarten vinden veel mensen niet zo leuk

Digitaal versturen gaat ook en is de meest goedkope manier van kerstwensen versturen. De meeste ontvangers vinden dat toch iets minder leuk dan een kerstwens via de post. Plak er decemberzegels op en breng de kaarten in de buurt zelf rond. Dat spaart weer aardig wat uitgaven uit. Laat eventuele kinderen helpen met het maken van kaarten en het rondbrengen. Meestal vinden ze het leuk om het samen te doen. Kerstkaarten van voorgaande jaren kunnen vaak uitgeknipt worden. Knip van een dubbele kaart de beschreven helft af en gebruik  het andere gedeelte als kerstkaart. Stuur deze echter niet naar degene die u die kaart vorig jaar gestuurd heeft.

Lekkerder kerstgebak

Een zelfgemaakte kerststol smaakt fantastisch is niet goedkoper dan de prijs waar deze voor in de winkel ligt. Raar maar waar. Als u hem zelf bakt, krijgt u echter voor hetzelfde geld een grotere kerststol en weet u ook wat er in zit. De zelfgebakken stol smaakt vaak beter door de natuurlijke stoffen die u gebruikt. Wel oppassen, want er zitten geen houdbaarheidsstoffen in. Snijd de stol dus na het afkoelen en bestuiven in plakken en doe deze in goed verpakte en afgesloten porties in de vriezer. Zo blijven ze vers. Recepten zijn te vinden op internet.

Kerstkoekjes maken

Kerstkoekjes maken is een leuke bezigheid voor een vrije woensdagmiddag of een vrije zaterdag. Kinderen vinden het erg leuk om te doen en de koekjes smaken meestal beter dan de koekjes uit de winkel. Een kerstcake kunt u gemakkelijk maken met een gewoon cakerecept. Snijd het na het afkoelen in de lengte door en smeer slagroom, jam of allebei op de plakken. Leg ze weer op elkaar, bespuit de bovenkant met slagroom en druk er vruchtjes en kerstchocolade in. Niet duur, maar wel feestelijk.

Saucijzenbroodjes met behulp van een pakje bladerdeeg plakjes

Koop een pakje bladerdeeg en maak wat half om half gehakt aan met wat zout, peper en laurierpoeder. Leg de plakjes deeg naast elkaar. Maak rolletjes van het aangemaakte gehakt en leg die op een helft van een plak bladerdeeg. Vouw de andere helft er over heen en druk met twee vingers die u in water gedoopt hebt, de twee helften op elkaar. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede en licht met water besprenkelde ovenplaat. Bestrijk ze met een kwastje met los geklopt ei en bak ze op de hetelucht stand af op 175 graden. Na ongeveer 25 tot 30 minuten zijn ze lichtbruin en gaar.

Zelf bladerdeeg maken is veel werk, maar wel lekkerder

Bladerdeeg maken is goedkoop en niet moeilijk, maar wel bewerkelijk. Weeg 250 gram bloem af en doe daar twee snufjes zout in. Meng dat door elkaar. Snijd 250 gram boter in blokjes en werk dit met messen door de bloem. Doe er dan 2 dl water bij en werk dat met een mes erdoor. Bestuif het aanrecht, kiep het (vrij vochtige) deeg erop, bestuif het met bloem en rol het uit. De eerste keer gaat het slecht, maar daarna gaat het steeds beter. Klap het deeg drie keer dicht: van links naar het midden, dan de rechterkant en dan van boven naar het midden en van onder naar boven. Rol het steeds in de richting van de vouw uit. U krijgt een soepele lap deeg, die opgevouwen ongeveer een uur in de koelkast moet rusten.

Goed en dun uitrollen

Deel het pakketje daarna in tweeën en rol een lap goed dun uit. Snijd deze in vierkantjes van ongeveer 10 cm. Leg daar een rolletje gehakt op en verwerk het als hierboven. U krijgt uit elke lap ongeveer 15 tot 20 worstenbroodjes die weliswaar wat kleiner, maar veel goedkoper en bovendien veel lekkerder zijn dan in de winkel. In totaal zijn dat dus 30 tot 40 saucijzenbroodjes. Economisch verantwoord dus.

De uitgaven voor de kerstboom

Echte kerstbomen zijn duur. U kunt ze soms wel goedkoop zelf gaan omzagen op een kwekerij of in een bos, waar ze speciaal voor Kerstmis geteeld zijn. Ook is er verschil in de bomen die bij tuincentra te koop zijn. Vlak voor kerstmis zakken ze nogal eens in prijs, maar u moet er dan wel rekening mee houden dat de beste bomen er dan al uit zijn. Kunstbomen kunt u het beste de dag na kerstmis kopen. Dan zijn ze vaak voor de helft van de prijs te krijgen. Hetzelfde geldt voor kerstboom lampjes, kerstballen en kerstversieringen.

Kerstversieringen

Blijf uw eenmaal gekochte kerstversieringen trouw en doe niet mee met de mode, want elk jaar verzinnen de tuincentra en de fabrikanten wel weer een nieuwe kleur en een nieuwe trend. Zo stimuleren ze de verkoop. U hoeft daar echter niet aan mee te doen. De meeste kerstversieringen blijven trouwens jarenlang goed, als u ze maar voorzichtig behandelt en stofvrij opbergt.

Een kerststukje hoeft niet veel te kosten

Kerststukjes zijn niet moeilijk te maken. Met een glas, een schaal, wat oase, een paar dennentakjes, een kaars of theelichtje en een paar in het bos gezochte dennenappels is al een leuk kerststukje te maken. Zet de oase een dag van tevoren in het water. Snijd deze de volgende dag op maat, zodat ze in het glas, de schaal of de pot past. Zet er eerst de kaars of het theelichtje in, want alle takken moeten er naderhand van buitenaf naar toe in de oase gestoken worden. Hebt u geen spuitbus voor de sneeuw, doe dan hier en daar een beetje witte verf op de dennennaalden of bestrooi ze met wat bloem. Blaas het meeste er buiten even af.

Meer mogelijkheden

Er zijn nog wel meer mogelijkheden. Bind hier en daar een rood strikje aan en uw kerststukje is klaar. Zorg wel dat de vlam van de kaars niets kan raken bij het opbranden. Een dergelijk stukje kost in de winkel al gauw acht tot tien euro, maar als u de prijs van de onderdelen bij elkaar telt, komt u vaak nog niet aan drie euro.

Grafstukken voor de kerstperiode maken

Zonder veel extra uitgaven kunt u op dezelfde manier ook economisch grafstukken maken. Vaak vallen er van de onderkant van de kerstboom wel een paar takken af. Die kunnen daar dan voor gebruikt worden. Hebt u een tuin dan is het al helemaal gemakkelijk. Droge takjes, takjes van coniferen, taxus of buxus kunnen goed tegen de kou, de sneeuw en de regen. Steek een kaars in het midden van de met water volgezogen oase en steek de takken goed verdeeld van buitenaf naar de kaars toe. Garneer met rode strikjes, wat klein materiaal als zilveren kerstballetjes, enzovoort. Bewaar in een aparte doos altijd de extra’s die u in kerststukjes krijgt om die het volgende jaar in uw eigen stukjes te zetten. Op die manier worden de uitgaven voor een dergelijk stukje elk jaar steeds lager.

Kerststukjes maken als cadeautje

Moet u iemand bedanken, of is er iemand jarig en bent u zelf erg handig, dan hoeft u daar niet direct extra uitgaven voor te doen. Maak zelf met weinig kosten een mooi kerststukje voor op tafel, pak het in folie in en hang er een zelfgemaakt kaartje met een kerstwens aan. Het kost u in dat geval alleen een kaars, wat oase en hier of daar een kleine kerstversiering of rood lintje, dat u vermoedelijk nog bij uw kerst spullen van het vorige jaar hebt liggen.

Een adventskrans maken

Unieke kerstkaarten maken

De kerstmarkt in Aken

Het kerstverhaal

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.