Het bezuinigingsakkoord.


Het bezuinigingsakkoord was zeer snel voor elkaar.

Vanwege het bezuinigingsakkoord zullen wij minder snel onze schaapjes op het droge hebben.

Vanwege het bezuinigingsakkoord zullen wij minder snel onze schaapjes op het droge hebben.

Het bezuinigingsakkoord was er in de korst mogelijke tijd. Het is een akkoord, waar minister de Jager mee naar Brussel kan. Wat een wonder en wat een verrassing! Als het echt nodig is, kan de politiek dus toch het belang van het land voor het eigen belang van de partij laten gaan. Ik ben weer eens trots op Nederland, hoewel ik mijn hart vasthoud voor mijn eigen beurs.


Noodzakelijk bezuinigen via het bezuinigingsakkoord

Bezuinigen is echter noodzakelijk. Eigenlijk hebben alle kabinetten hiervoor het onderwerp lelijk laten liggen. Tientallen jaren lang moet Nederland al geld lenen om rond te komen. Dat zou helemaal niet nodig moeten zijn. We zijn een handelsland en bovendien hadden we in het verleden bodemschatten genoeg om extra inkomsten vandaan te halen.


Geld verkwist

In plaats van deze goed te gebruiken is er veel geld van verkwist aan onnodige uitgaven en projecten die achteraf veel te duur uitvielen. Denk maar eens aan gemeentehuizen die zo nodig helemaal nieuw gebouwd moesten worden, dure designinrichtingen voor ministeries en bouwprojecten die achteraf soms het dubbele kostten van de inschrijfprijs.

 

De politiek en calculeren

Goed calculeren is blijkbaar niet alleen voor gewone mensen, maar ook voor de politiek en haar ambtenaren niet altijd even gemakkelijk. Mijn vader zei altijd al: het enige waar je voor mag lenen is een dak boven je hoofd. Een eigen huis dus. Al het andere is luxe. Je moet zien rond te komen van het inkomen. Lukt dat niet, dan moet er bezuinigd worden. De politiek heeft de bevolking van Nederland echter laten zien dat je jarenlang voor een gedeelte op de pof kunt leven, maar ieder weldenkend mens weet dat je dat niet eeuwig kunt blijven doen.


Het uitwerken van het bezuinigingsakkoord

Nu zijn we dan zo ver. Het akkoord moet nog uitgewerkt en ingevuld worden en dat zal beslist niet gemakkelijk worden, maar de wil om Nederland weer stevig op de kaart te zetten is er wel. Nu nog even doorzetten. Voor ons als Nederlanders betekent het: de schouders eronder en werken, waarbij we echter het vangnet voor de mensen die dat echt niet kunnen, wel in stand moeten zien te houden.


Brussel

Brussel kan hier echter een puntje aan zuigen. Dit heeft nog geen enkel land klaar gekregen. Om zo in tijden van nood een snelle beslissing te nemen en dat met zoveel verschillende partijen is een klus, waar de politiek nu eens trots op kan zijn. Nu hoop ik alleen nog dat men het voorlopig zo eensgezind blijft en naar elkaar blijft luisteren. Zo lang de goede wil er is om het land weer op de been te helpen en de partijen niet in de eerste plaats bezig is om zieltjes te winnen voor de verkiezingen, zie ik de toekomst hoopvol tegemoet.


Winter

Het zal er voor de meeste Nederlanders niet gemakkelijker op worden. Hoewel de lente net begonnen is en het leven buiten bloeit en groeit, zitten we economisch gezien midden in de winter. Het vooruitzicht op het inkrimpen van het inkomen brengt ons nu eenmaal niet direct in juichstemming. We moeten echter positief denken. Wij zijn Nederlanders en we hebben het als handelsvolk altijd prima gedaan. Als we de schouders eronder zetten moeten we er vast en zeker uitkomen. Op naar betere tijden dus!