De euro: duur of niet?

Duur uit met de euro, of valt het mee?

Mooie winterbeelden zijn gelukkig niet duur. Daar kunnen we gratis van genieten.

Mooie winterbeelden zijn gelukkig niet duur. Daar kunnen we gratis van genieten.

De politiek en de media willen ons wijsmaken dat de euro het leven niet duurder gemaakt heeft. Op allerlei manieren worden daar dan “bewijzen” van geleverd. Deze week stond er in onze regionale krant een lijstje met prijzen van boodschappen in het algemeen en apart nog eens bij de Aldi, inclusief de prijzen in België en Duitsland.

 

Geen volledige lijst van producten die duur geworden zijn, of goedkoper werden

Een mooi lijstje, daar niet van, maar ik vind daar niet de producten op die echt duurder zijn geworden. Volgens mij heeft men zich op de redactie aan de veilige kant gehouden. Naar aanleiding van die steeds weer terugkerende berichten ben ik zelf mijn oude lijst van winkelboodschappen maar eens in de computer gaan opzoeken en ziedaar: hij stond er nog. De nieuwe afrekeningen van de laatste drie weken heb ik eens naast de oude uit 2001 gezet. Sommige producten zijn inderdaad niet veel duurder geworden. Op tien jaar tijd mag er immers wel iets verschil in zitten vanwege de inflatie, maar er zijn toch duidelijke verschillen.


Voorbeelden:

Neem bijvoorbeeld de DE koffie: die kostte in 2001 nog 2,45 gulden voor 500 gram, terwijl ik daar in 2012, bij de Jumbo al € 4,83 voor betaalde. Ik kwam de volgende verschillen tegen:

Product:                                         2001 in guldens              2012 in euro’s

 

Knabbelnootjes Provencale (Duyvis)         1,79                                         1,69

Bak en Braad (Becel)                               0,69                                        0,96

Bolletje beschuit (de gewone)                   0,49                                        0,62

Buggles nacho-cheese                             0,77                                        0,88

Croutons (Knorr)                                     0,79                                        0,75

Diamantvet vloeibaar  3 kg                       4,95                                        6,79

Alpro bosvruchtenyoghurt                         1,39                                        1,55

Pakje saroma pudding                              0,55                                        0,65

                                                             11,42                                      13,89


Omgerekend in guldens zijn we duur uit

In guldens kom ik dan bij het laatste rijtje op een bedrag van 30,55, dus 19,13 meer dan in 2001. Een verhoging van 167 %. Inmiddels, in 2016, kloppen ook die prijzen alweer niet, maar omlaag gegaan zijn ze vast en zeker niet. En dat bij supermarkten als Jumbo en Linders. Natuurlijk zijn niet alle prijzen zo sterk omhoog gegaan, maar ik laat me ook weer niet voor de gek houden door een lijstje dat er juist de laagste prijzen uit haalt. Vooral de laatste tijd worden voornamelijk brood en boterhamvlees erg duur. Vorig jaar kon je nog via een aanbieding af en toe heerlijke beenham voor rond een euro krijgen (lekker om prei rolletjes mee te maken of gestoofd witlof met ham en kaas), maar dat zit er maandenlang al niet meer in.

 

Andere hogere prijzen

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Neem daarnaast de enorm hoge benzineprijs (waarvan overigens € 1,05 per liter voor de belasting is), de duurdere verzorgingsproducten, prijzen van dienstverlenende instanties, de zorg, de WOZ en de nieuwe belastingregels en het is iedereen duidelijk, waarom veel mensen met lagere inkomens capriolen uit moeten halen om rond te kunnen komen. Begin 2001 was de prijs voor een liter benzine nog 1,15 gulden. In 15 jaar tijd is die prijs geëxplodeerd naar rond de € 1,50 en kort geleden lag die nog hoger. Een recordprijs. Reken het maar eens om naar de gulden!

Moeten wij, consumenten, niet eens gaan protesteren?

Wilt u meer weten, of moet u bezuinigen en hebt u veel tips nodig? Ik heb er een zeer uitgebreid en gevarieerd boek over geschreven.